"Nećete imati kome da prodate gas"

Potrošači prete da će zavrnuti slavine i isključiti svoje kotlove i gasne peći s distributivnih mreža i do kraja grejne sezone koristiti druge energente.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Četvrtak, 05.02.2015.

12:06

Default images
Foto: Beta/AP

Udruženje za zaštitu prava potrošača "Prosperitet“ iz Novog Sada, na zahtev invidualnih potrošača širom Srbije, zbog katastrofalnog načina vođenja energetske politike u gasnom sektoru i ignorisanja dugogodišnjih zahteva, poziva na bojkot korišćenja tog energenta – kaže predsednik Udruženja Radomir Ćirilović.

Prema njegovim rečima, potrošači će zavrnuti slavine i isključiti svoje kotlove i gasne peći s distributivnih mreža i do kraja grejne sezone koristiti druge energente za zagrevanje svojih domaćinstava.

Da podsetimo, za naredni mesec najavljeno je povećanje cene prirodnog gasa, a kubni metar tog energenta za indivualne potrošače u Srbiji koštaće oko 58 dinara. To je, ukazuje Ćirilović, izazvalo veliko nezadovoljstvo pa i ogorčenje onih koji se greju na gas jer, jednostavno, nemaju novca da plate grejanje.

"U Srbiji se oko deset odsto ukupnog broja domaćinstava greje na gas, odnosno ima oko 240.000 individualnih potrošača gasa, od kojih je u Vojvodini oko 190.000", kaže Ćirilović.

"Već prošle godine, a zbog nekoliko poskupljenja, oko trećine korisnika isključilo je gas zbog nemogućnosti da ga plaća, što znači da oko 80.000 individualnih potrošača umesto gasa koriste neki drugi energent jer su svi isplativiji, čak i struja, ako se racionalno koristi. Uz novo poskupljenje, taj broj će se sigurno uvećati ošto nam se za svega nekoliko proteklih dana javilo mnogo potrošača, a oko 2.000 ih se isključilo s mreže".

Ćirilović ukazuje na to da je i sadašnja cena gasa visoka, a uz poskupljenje i cenu kubika od oko 58 dinara u proseku, praktično gotovo niko neće moći da plaća račun za gas. Pri tome, naglašava Ćirilović, računi su sve veći, a plate i penzije smanjene te je korišćenje gasa za mnoge samo misaona imenica.

"Upozoravali smo nadležne na to da je gas veoma skup i da treba tražiti rešenje, ali Ministartsvo energetike nije učinilo ništa, kao ni Agencija za energetiku, koja je servis JP "Srbijagas” i distributera. Ostali su gluvi za osnovane zahteve individualnih potrošača, kao i na proteste koje smo organizovali, i pokazalo se da u državi nema nikog, ni pojedinca ni nadležne institucije, s kim bi se moglo razgovarati pa smo se odlučili na bojkot i korišćenje drugih energenata do kraja ove grejne sezone, ali i nabavku ogreva za sledeću".

Istovremeno, Udruženje predlaže da JP "Srbijagas” gas koji domaći potrošači neće iskoristiti i koji će biti skladišten u Banatskom Dvoru, kao i onaj koji su se ugovorom obavezali da će preuzeti od "Jugorosgasa” pokuša da izveze po ceni koju naplaćuje od potrošača u Srbiji. Takođe, distributerima gasa u Srbiji, kojih je 33, preporučuju promenu delatnosti jer uskoro neće imati kome da distribuiraju najskuplji energent u Evropi.

Sagovornik Dnevnika ističe i da su informacije o povećanju potrošnje gasa u Srbiji netčane jer se ona svakako ne povećava, posebno ne broj potrošača, ali da je, zbog kvaliteta tog energenta, potrebno potrošiti više kubika da bi se postigla potrebna temperatura.

"Na zahtev da se utvrdi koliko u gasu koji se isporučuje potrošačima ima uvoznog a koliko domaćeg gasa odgovor nismo dobili, a kalorijska vrednost kubika iskazuje se kao da je reč o samo uvoznom gasu. Uz to, bilo bi dobro i da neko odgovori na pitanje zašto se pri obračunavanju cene energenta ide naruku uvozno-izvoznim lobijima, a na štetu potrošača", kaže Ćirilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: