"Švajcarac" isterao Srbe na ulicu

Beograd -- Građani koji kredite otplaćuju u švajcarskim francima protestovali su ispred Narodne banke Srbije.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Građani su pozvali nadležne da im pomognu u otplati zaduženja i da pronađu sistemsko rešenje.

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva", koje je organizovalo protest, predalo je listu zahteva NBS i Ministarstvu finansija, a jedan od zahteva je sistemsko rešenje za kredite u francima po kome bi se mesečne rate i glavnica sveli na realan nivo.

Oni takođe traže povraćaj novca koji su banke naplatile obračunavajući kamate po višem kursu bez obzira na valutu kredita.

Među zahtevima je navedeno i da je potrebo utvrditi ličnu odgovornost zaposlenih u NBS čija je obaveza kontrola nad poslovanjem banaka, kao uspostavljanje dijaloga između banaka i NBS zbog ovog problema.

Autor sajta "Kamatica" Dušan Uzelac smatra da je ovaj problem dostigao ozbiljne razmere i da se njegovo rešavanje više ne sme odlagati.

“Nereagovanje i NBS i države je ozbiljan politički, ekonomski i socijalni bumerang koga oni na žalost još uvek nisu svesni.. To je nešto što će doći... da zaštiti korisnike bankarskih usluga”, kaže Uzelac.

"NBS mora da postupa u skladu sa zakonskim ovlašćenjima koje ima i da zaštiti svoje građane od štetnih i zelenaških ugovora", ocenila je "Efektiva".

Predsednik tog Udruženja Dejan Gavrilović rekao je da građani očekuju pomoć Narodne banke Srbije, a nakon protesta, kako je najavio, uslediće i niz tužbi pojedinačnim bankama.

Gavrilović je rekao da su zbog naglog skoka švajcarca čitave porodice ugrožene, dodajući da je potrebno sistemsko rešenje, a ne pojedinačni razgovori između klijenata i banke.

Prema njegovim rečima, Udruženje se ne slaže ni sa mogućim rešenjem da rok otplate kredita bude produžen, jer bi to, kako je rekao, značilo da ove kredite otplaćuju naša deca i unuci.

Gavrilović je rekao da se još ne zna da li će sastanku NBS sa udruženjem banaka koji je planiran za ponedeljak prisustvovati i predstavnici građana. Protest je trajao oko sat vremena ispred zgrade centralne banke na beogradskom Trgu Slavija, a okupljeni su uzvikivali parole i prozivali nadležne.

U Srbiji ima oko 21.500 kredita u švajcarskim francima

strana 1 od 372 idi na stranu