Nisu slušali, kockali se sa frankom

Trebalo bi sačekati nekoliko nedelja i videti kako će se kretati vrednost švajcarskog franka pre nego se usvoje mere za zaštitu dužnika u toj valuti.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.01.2015.

12:12

Default images
Foto: Freeimages

To je rekao ekonomista Stojan Stamenković povodom situacije u kojoj su se našli dužnici u švajcarskim francima i najavljenih razgovora predstavnika Vlade Srbije, Narodne banke Srbije i komercijalnih banaka o tome kako da im se ta pozicija olakša.

Stamenković je istakao da NBS ni na koji način nije mogla da predvidi odluku Centralne banke Švajcarske da dopusti slobodno formiranje valute te zemlje i naveo da za tu situaciju nije ni najmanje odgovorna. Sa druge strane je naveo da su se oni koji su se zaduživali u švajcarskim francima kockali i da su mislili da franak neće jačati, što bi im omogućilo da dobiju jeftine kredite.

Stamenković je podsetio da je NBS upozoravala na rizik koji nosi uzimanje zajmova u francima, ali i na to da oni te preporuke nisu poslušali.

Stamenković je podsetio da je Jelašić bio na čelu Centralne banke 2009. godine kada su "aktivirani" švajcarci i da je uporno upozoravao na veliki rizik i preporučivao građanima da u to "ne ulaze".

Ipak, zbog toga što je kurs švajcarskog franka te godine bio na istorijskom minimumu prema evru i dolaru, kao i zbog toga što su kamate bile niže nego one u evrima, mnogi građani su se "gurali" da svoje kredite, posebno stambene, indeksiraju u švajcarskim francima i nisu poslušali preporuke stručnjaka, koji su bili u pravu, kazao je Stamenković.

Stamenković je naveo da nije zagovornik ideje da NBS fiksira kurs franka na određenoj vrednosti i istakao da bi trebalo sačekati pre usvajanja određenih rešenja.

"Mađari su prebacili kredite u forintu, ali su zbog toga morali da plate više od tri milijarde evra bankama", upozorio je Stamenković i postavio pitanje da li naša država u ovoj situaciji ima toliko novca.

Prema njegovim rečima, ako se sada napravi izuzetak, sutra će neko drugi tražiti ponovo izuzetak iz sistema i tržišnih odnosa.

Stamenković je na kraju kazao da, iako možda zvuči grubo, građani koji su uzeli kredite u švajcarcima mogu se uporediti sa "kockarima koji očekuju da im država nadoknadi gubitak u slučaju da izgube".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

183 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: