Menjate franak - spremite još 15%

Menjačnice u Srbiji povećale su danas marže za kupovinu švajcarskog franka, a banke proširile raspone između kupovnog i prodajnog kursa te valute.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

12:24

Default images
Foto: Freeimages

Dan nakon što je franak ojačao oko 15 odsto, institucije koje se u Srbiji bave manjačkim poslovima zaštitile su svoje poslovanje tako što su povećali marže ili napravili veću razliku između takozvanog gornjeg i donjeg kursa, koja iznosi i više od desetak procenata.

U menjačnicama u Srbiji danas je manja potražnja za kupovinom švajcarskog franka, kaže predsednica Udruženja menjača Srbije Karolina Herbut, navodeći da je nakon jučerašnjeg jačanja franka za 15 odsto u odnosu na evro, bilo pojačane potražnje za kupovinom te valute "u želji za lakom zaradom". "Nije bilo obustavljanja prodaje franka u menjačnicama. Teško je reći koliko je bila povećana potražnja, ali u tim momentima klijenti bi kupili sve franke koje imaju menjačnice", dodala je Herbut.

Zbog nestabilnog kursa franka, prema njenim rečima, menjačnice su povećale svoje marže, jer se ne zna šta će se dešavati u narednom periodu. "To je velika oscilacija kursa i svi su se osigurali, sad naravno nikome nije tako povoljno da kupi švajacarsku valutu", ocenila je Herbut.

Kako je navela, ne postoji dogovor o jedinstvenoj marži već svaka menjačnica formira svoju, a mnoge su se na taj način uskladile sa politikom banaka sa kojima rade.

Navela je da je reč o retkoj i nestandardnoj meri, jer je takva i situacija u kojoj su se našli jer niko nije očekivao niti bio pripremljen na takav potez Švajcarske centralne banke.

Marže, kako je navela idu i do 15 odsto, što je tri ili četiri puta više nego obično.

Ona je dodala da prema zakonu menjačnice mogu da formiraju kurs u skladu sa kursnom listom Narodne banke Srbije.

"Na taj način menjačnica nikad ne može imati gori kurs od banke, sem što može da promeni proviziju, a provizija se može primeniti na otkup valute i to može biti maksimalno tri odsto, a za prodaju se može staviti i mnogo veća provizija", navela je Herbut.

Prema zakonu, menjačnice imaju pravo da jednom, na početku dana definišu kurs, koji se u toku dana ne sme menjati. Ona je dodala da u tom slučaju, menjačnice mogu da pretrpe gubitke, jer ne mogu da reaguju.

Herbut je kazala da su veće oscilacije valute rizik i za menjače i za klijente, i tada menjačnice moraju da rade sa širim maržama.

Ukoliko švajcarski franak nastavi da jača, menjačnice u najgorem slučaju mogu da odluče da ne kupuju tu valutu, zbog velikog rizika, ali je Herbut izrazila uverenje da se to neće desiti i da menjači neće prestati da pružaju tu uslugu.

Centralna banka Švajcarske juče je ukinula donju granicu deviznog kursa od 1,20 franaka za jedan evro, koju je uvela u septembru 2011. godine sa ciljem sprečavanja daljeg jačanja domaće valute. Ta odluka je u prepodnevnom trgovanju dovela do značajnog jačanja franka, koji je ojačao za gotovo 40 odsto u odnosu na evro, da bi se nešto kasnije stabilizovao na nivou od 1,03 franka za evro, što predstavlja jačanje švajcarske valute za oko 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: