Srbija može biti trasa za gas u EU

Beograd -- Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je Srbija "otvorena i da će učiniti sve da bude energetski stabilna zemlja".

Izvor: Beta
Podeli

Ona je na konferenciji za novinare na kojoj je potpisan Trilateralni plan saradnje Kine, Mađarske i Srbije o izgradnji i modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, kazala da je energetska stabilnost centralne i istočne Evrope ključ za energetsku stabilnost cele Evrope.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto kazao je da je otkazivanje finansiranja gasovoda Južni tok veoma jasno pokazalo da je energetska bezbednost u srednjoj Evropi jedno od najvažnijih pitanja.

"Ta vest je loša i za Srbiju i za Mađarsku, zato mi nemamo drugi izbor već da nađemo druga rešenja", kazao je on.

Prema njegovim rečima, jedno od mogućih rešenja jeste da se količina gasa koju je trebalo transportovati Južnim tokom doveze do jednog distrbutivnog centra blizu grčke granice, a on je o tome krajem prošle godine već razgovarao sa ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom.

"Tada nam se činilo logičnim da se preko Grčke, Makedonije, Srbije i Mađarske taj gas prenosi prema centralnoj Evropi i u druge oblast. To je jedno od mnogo mogućih rešenja", kazao je on.

Sijarto je naglasio i da Mađari smatraju takođe da energetska bezbednost u centralnoj Evropi nije samo pitanje centralne Evrope već odgovornost cele Evrope.

On je dodao da je razgovarao i sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem o tome, ali da će se to pitanje razmatrati detaljnije prilikom Dačićeve posete Budimpešti u februaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 372 idi na stranu