"Gradimo više auto-puta od Nemačke"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će 2015. biti godina razvoja u kojoj će biti urađeno mnogo stvari.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.01.2015.

09:14

Default images
Foto: Tanjug

"Ova godina će biti godina u kojoj ćemo mnogo stvari da uradimo, da stavimo na svoje mesto, 2015. će biti godina razvoja i mislim da će, kad budemo završili ovaj mandat, građani toga sećati. Izgradićemo više kilometara auto-puta nego Nemačka do kraja 2016. i početka 2017. godine", rekao je premijer za TV Pink.

Vučić je naveo da će biti izgrađeno 140 kiliometara auto-puta do Čačka, koji je, kako kaže, veoma teška deonica. "Imaćete kompletan istočni i južni krak Koridora 10 koji prolazi kroz Sićevačku i Grdeličku klisuru. Imaćete i prugu Beograd-Budimpešta do kraja 2017. godine, kojom će se stizati za tri sata", rekao je Vučić.

Govoreći o privatizaciji Železare Smederevo, Vučić je izjavio da na tenderu za Železaru Smederevo postoje jedna ili dve validne ponude, a da bi Srbija kao partnera volela da vidi američki Esmark.

"Ono što smem da kažem je da je namera onih koji će da uđu u Železaru da obe peći podignu, da proizvodnja ide na više od dva miliona tona, da su obezbedili tržište za to i mislim da je to izvanredna vest", rekao je Vučić i ukazao da će to direktno podići BDP za 0,6 odsto.

"Ali da ne licitiramo to će sve biti poznato u petak kada se budu ponude otvorile", istakao je on.

Vučić je podsetio da se do skoro verovalo da Železara Smederevo nema nikakvu budućnost, jer je pre dve godine Vlada zatekla prazne hale, a da sada "imamo jednu li dve validne ponude" i izvesno je da će biti pronađeno rešenje za Železaru.

On je rekao da je Železara fabrika koja ima najviše mogućnosti da utiče na povećanje privrednog rasta i povećanje BDP-a.

Vučić je rekao da će ponude biti otvorene u petak, 9. januara, a da će rešenje za ovu smederevsku kompaniju biti poznato do 31. januara.

Tenderski uslovi su, kako je naveo, postavljeni tako da će budući kupac morati da sačuva broj radnih mesta u narednih pet godina i proizvodnju u Železari.

"Železara će imati obezbeđeno tržište za čelik do kraja godine, a čak i da duplo više proizvedemo čelika mogli bismo da ga prodamo", istakao je on.

Do kraja maja ili početkom juna bi, kako je premijer naveo, i druga peć trebalo da počne da radi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

350 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

17 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: