Tabaković: Niži kurs početkom 2015.

Narodna banka Srbije vrlo dobro je odmeravala svoje korake u prethodnoj godini. Kurs dinara biće manji početkom godine, kaže guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

16:30

Default images

"S obzirom na to na kakve smo izazove nailazili, od onih prirodnih do onih međunarodnih, smatramo da je NBS vrlo dobro odmeravala svoje akcije i uspela da oscilacije učini prihvatljivim, i da stabilizacija kursa bude sa što manje troškova za sve, i za građane i za državu“, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković gostujući u Kažiprstu B92.

Guvernerka poručuje da će Centralna banka ostati uz svoje građane i da mogu da nastave da veruju NBS kao i do sada, jer će, prema njenim rečima, banka uvek regovati tako da olakša plaćanje kredita građanima i da pomogne privredi.

Tabakovićeva očekuje niži kurs u prvoj polovini godine. Govoreći o aranžmanu sa MMF, guvernerka kaže da je direktna veza između potpisivanja aranžmana i kursa u poverenju investitora da Srbija vodi kredibilnu politiku.

"To je taj psihološki efekat. Ali pre svega mi radimo na dogovoru oko zakonskog okvira koji će rešiti pitanja problematičnih banaka. Naime, ubuduće će se preventivno regovati da se više banke ne zatvaraju i da to više ne košta budžet“, rekla je ona i dodala da princip uzimanja iz depozita banaka, tj. štednje građana mora da postane prošlost.

Prema njenim rečima, trenutno na tržištu Srbije nema nijedna problematična banka.

Guvernerka kaže i da je kombinacija razloga zaslužna za rekordno nisku inflaciju. Pre svega, kako je rekla, to je rezultat odmerenih mera monetarne politike.

"Sve se na kraju svodi na to da li novca ima dovoljno ili ga ima premalo“, rekla je guvernerka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: