Aci Buliću vraćen bivši "Ruski car”

Apelacioni sud usvojio žalbu vlasnika "Ruskog cara" u Knez Mihailovoj, a prostor će mu biti ponovo oduzet samo ako se na sudu dokaže njegova krivica.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.12.2014.

17:36

Default images

Od pravosudnog ishoda zavisi i kome će pripasti skoro 50 miliona dinara, koliko je država prihodovala od iznajmljivanja privremeno oduzetog objekta.

Privremeno oduzeti lokal u Knez Mihailovoj, u kome je decenijama bio restoran “Ruski car”, vraćen je u vlasništvo biznismena Dragana – Ace Bulića, potvrđeno je "Politici” u Ministarstvu pravde, čija je Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom preuzela objekat u avgustu 2013.

"Tako je postupljeno po rešenju Prvog osnovnog suda, koji je doneo i rešenje o privremenom oduzimanju", rečeno je u Ministarstvu pravde, uz objašnjenje da je Buliću lokal oduzet zbog pokretanja istražnog postupka za utaju poreza.

Na pitanje zbog čega je lokal vraćen, u Prvom osnovnom sudu odgovorili su da je usvojena žalba koju je Bulić podneo Apelacionom sudu, a žalba tužioca na takvu odluku je odbijena.

Taj prostor može mu ponovo biti oduzet jedino ako se na sudu dokaže njegova eventualna krivica. Od pravosudnog epiloga zavisiće i sudbina novca koji je lokal u Knez Mihailovoj zaradio dok je njime upravljala Direkcija za oduzetu imovinu.Reč je o gotovo 50 miliona dinara, koliko je za jednogodišnji najam uplatio vlasnik franšize "Vapijano” koji je na adresi "Ruskog cara” otvorio restoran u avgustu 2012.

"Po zakonu, prihod koji se ostvaruje na osnovu neke privremeno oduzete imovine čuva se na posebnom računu do pravosnažnosti presude. Ukoliko se imovina trajno oduzme, tek tada prihod odlazi u punom iznosu u budžet Republike Srbije", objašnjavaju u Ministarstvu pravde.

Priča o gazdovanju elitnim lokalom u Knez Mihailovoj ne završava se samo na tome da li će on pripasti Buliću ili državi.U igri je i zahtev za restituciju, koji je podneo Zoran Antonijević, potomak predratnihvlasnika.On je preminuo u avgustu ove godine, a pravo na povraćaj imovine pokušaće da ostvare njegovi naslednici. Kako je svojevremeno za "Politiku” izjavio Zoran Antonijević, njegov otac, stric i tetka podigli su zdanje u Knez Mihailovoj i uknjiženi su kao vlasnici od 1934. Zgrada je oduzeta njegovoj porodici posle Drugog svetskog rata, a restoranom u prizemlju do privatizacije upravljalo je Ugostiteljsko preduzeće "Stari grad”.

"To preduzeće 2002. godine prodalo je restoran Snežani Bulić, supruzi Jusufa Bulića (oca Dragana – Ace Bulića), koja je "Ruski car” zakupljivala od 1998. godine. Oni su lokal u Knez Mihailovoj izuzeli iz lanca svojih objekata, što smatram da je učinjeno protiv zakona i zato sam ih 2006. tužio", objasnio je Antonijević. Restoran "Vapijano” je u adaptaciju "Ruskog cara” uložio oko 1,2 miliona evra.

Prošle godine u aprilu i maju restoran je bio privremeno zatvoren, zbog spora Direkcije za upravljanje imovinom i zakupca, vlasnika franšize "Vapijana”. Kako je tada rečeno za B92, Vapijano je u statusu zakupca i ni na koji način nije povezan sa pravnim i krivičnim postupkom koji se vodi između vlasnika objekta i Republike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: