Posle 25 godina grade elektranu

Ministar Aleksandar Antić kaže da su srpska i kineska vlada potpisale ugovor o zajmu za drugu fazu projekta termoelektrane (TE) Kostolac B.

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 17.12.2014.

17:54

Default images

Vrednost tog projekta je 608 miliona dolara.

Ugovor su danas u Palati Srbija potpisali ministar finansija Dušan Vujović i guverner Eksim banke Li Žougu.

Antić je za RTS kazao da je taj zajam "izuzetno povoljan", s otplatom na 20 godina, sedam godina grejs perioda i s fiksnom kamatnom stopom od 2,5 odsto.

"To je najpovoljniji zajam koji smo ostvarili i značajno je bolji od zajma za prvu fazu iz 2011. godine", rekao je on.

Sporazum nakon potpisivanja ide na ratifikaciju u Skupštinu, a Antić očekuje da će on biti ratifikovan u januaru 2015. godine. Nakon toga, kako je naveo, kineskom izvođaču radova počinje da teče ugovor i njime je predviđen rok od 47 meseci za proširenje proizvodnje rudnika "Drmno" i 58 meseci za izgradnju nove TE.

Tako će, prema Antićevim rečima, Srbija 2019. godine dobiti prvi novi energetski objekat snage 350 megavata, nakon više od tri decenije čekanja.

"To će dati snažnu podršku stabilnosti energetskog sistema, učiniće ga daleko sigurnijim i stabilnijim, u međuvremenu ćemo dobiti veći broj energetskih izvora manje snage iz obnovljivih izvora energije i to nam daje dodatnu stabilnost", rekao je ministar rudarstva i energetike.

Antić je dodao da je razgovarano i s češkim premijerom o mogućnosti saradnje na projektu proširenja rudnika Štavalj, uz napomenu da, ukoliko to realizuje, Srbija će za niz godina obezbediti neophodne količine električne energije.

Radovi gotovi do kraja 2019. godine

Srbija će posle više od 25 godina početi da gradi novu termoelektranu Kostolac B3 u 2015. godini, zahvaljujući danas potpisanom ugovoru s kineskim partnerima, najavio je direktor Termoelektrane i kopova Kostolac Dragan Jovanović.

Izgradnja će početi odmah po ratifikaciji tog dokumenta u Skupštini Srbije za drugu fazu projekta modernizacije termoelektrane Kostolac, rekao je Jovanović za Tanjug.

On je istakao da je s kineskom Eksim bankom postignut još povoljniji sporazum o kreditu za izgradnju Termoelektrane Kostolac B3 u odnosu na ranije pregovore.

Kamata od 2,5 odsto je fiksna tokom celog perioda otplate kredita uz sedam godina grejs perioda i ukupno 25 godina otplate kredita, računajući i taj grejs period, naveo je.

Novi termoblok će biti izgrađen za 58 meseci i realno je očekivati da se radovi završe do kraja 2019. godine, odnosno pre isteka grejs perioda za kredit, tako da se može reći da će kredit biti otplaćivan iz prihoda od proizvodnje struje iz nove termoelektrane, istakao je Jovanović.

Izgradnja nove termoelektrane za preduzeće TE KO Kostolac i za ceo EPS je od kapitalne važnosti jer je to najveća investicija u EPS u poslednjih 25 godina, istakao je Jovanović.

On je naglasio da se gradi termoblok snage 350 megavata, koji će sam sebe otplaćivati, i po urađenoj analizi, posle 15 godina rada, ta termoelektrana će zaraditi oko 800 miliona dolara.

Paket aranžman za drugu fazu modernizacije Kostolca obuhvata i proširenje kapaciteta kopa "Drmno" sa devet na 12 miliona tona uglja godišnje, što je dovoljno za rad sadašnjih i novog termobloka, dodao je Jovanović.

Nova termoelektrana biće, kaže, savremene koncepcije i imaće ugrađene savremene elemente tehničke efikasnosti i zaštite životne sredine u skladu sa direktivama EU.

U okviru prve faze modernizacije TE Kostolac, koja je u toku, u saradnji s kineskim partnerima, izvodi se revitalizacija blokova B1 i B2 i u planu je izgradnja postrojenja za odsumporavanje, uz prateće infrastrukturne objekte-železnice i pristaništa.

Paket aranžman za modernizaciju Kostolca ostvaruje se sa 85 odsto iz kineskog zajma, što je 1,06 milijardi dolara, i ostatak iz sredstava EPS-a i TE-KO Kostolac.

Paket aranžman za modernizaciju TE-KO Kostolac zasnovan je na Sporazumu o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture ranije potpisanom između Vlada Srbije i Narodne Republike Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: