Vučić: Loša vest za Srbiju

Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da najave o obustavljanju izgradnje Južnog toka nisu dobra vest za Srbiju, koja je bila lojalna tom projektu.

Izvor: B92, RTS, Tanjug
Podeli

Vučić je iz Izraela, gde boravi u zvaničnoj poseti, povodom izjave predsednika Rusije Vladimira Putina da ta zemlja za sada ne može da nastavi izgradnju Južnog toka, rekao da Srbija ni na koji način nije doprinela takvoj odluci, javio je RTS.

Vučić je izjavio da nije srećan zbog Putinove izjave da se na projekat Južni tok stavlja tačka, ali je poručio da građani Srbije ne treba da brinu.

Premijer kaže da je još manje srećan zbog izjave predsednika Upravnog odbora Gasproma Alekseja Milera koji je rekao da je projekat Južni tok zatvoren i da će ta firma graditi novi gasovod ka Turskoj.

"Srbija nije ničim dorpinela donošenju takve odluke. Sad da li će se evrofili i rusofili međusobno optuživati ko je tu zašta kriv...Sigurno je da mi nismo ništa krivi", poručio je Vučić.

O tome šta će za Srbiju značiti odustajanje od Južnog toka u Vestima B92 u 20h govore bivši predsednik Srbije Boris Tadić i lider LDP Čedomir Jovanović. U srpskoj javnosti se postavlja i pitanje šta se dešava sa međunarodnim sporazumom sa Rusijom potpisanim 2008. godine, koji se tiče prodaje kontrolnog paketa akcija NIS-a "Gaspromnjeftu", izgradnje gasovoda Južni tok i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Srbija sigurno tu ništa nije kriva, izričit je premijer.

"Država Srbija je više od šest, pa i više, sedam godina uložila u taj projekata. Mnogo truda mnogo rada od tih prvih potpisa kada su prisustvovali još (Boris) Tadić i (Vojislav) Koštunica...", rekao je.

On je kazao da je to dobar projekat kojeg se Srbija nije odricala ni pod najvećim mogućim pritiscima.

"Plaćamo cenu velikih, ali građani Srbije ne moraju da brinu ni ove zime ni sledeće... Mi ćemo uspeti da rešimo to pitanje u najboljem mogućem interesu za građane. A da li bi bilo bolje da imamo Južni tok.. Svakako da bi i Srbija bi bila energetski bezbednija zemlja", rekao je premijer i poručio da će Vlada Srbije uraditi svoj posao i građani ne treba da brinu.

Predsednik Vlade Srbije najavljuje da će po povratku sa sednice Saveta bezbednosti u Njujorku o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i drugim ruskim zvaničnicima.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u ponedeljak uveče da Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju Južnog toka pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice.

Nakon izjave Putina, oglasio se i Aleksej Miler, izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gasproma. Projekat izgradnje gasovoda Južni tok je "mrtav", izjavio je Aleksej Miler.
"Projekat je otkazan. To je to", rekao je Miler novinarima u Moskvi, nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina

Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je u ponedeljak uveče da ministarstvo na čijem je čelu nema zvaničnih obaveštenja od Gasproma da se nešto menja u projektu Južni tok.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da će prekid izgradnje gasovoda Južni tok imati uticaja na politiku u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 389 idi na stranu