Da li nam UAE uvode islamsku banku?

Beograd -- Bankarski sistem je velika prevara, izjavio je predsednik Tomislav Nikolić tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izvor: B92
Podeli

Upravo iz te zemlje najavljen je dolazak nove banke na srpsko tržište, zbog čega smo proveravali da li će dolazak arapskog kapitala ponuditi i drugačiji pristup korisnicima bankarskih usluga u Srbiji.

Sa najavljenim arapskim investitorima u Srbiju dolazi i Mirabanka, deo međunarodne Royal grupe. Prva banka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i prva grinfild bankarska investicija u Srbiji od 2008. Mirabanka za rad još čeka na dozvolu centralne banke.

Gde prestaje logika klasičnog, nastupa logika islamskog bankarstva. Kamata se ne zaračunava unapred. I dok se islamsko bankarstvo i islamski marketing izučava sve više i na podiplomskim studijma na Oksvordu, a London postaje centar islamskog bankarstva gde se već obrće dve hiljade milijardi zelenih novčanica neki principi islamskog bankarstva nalaze uporiše i u našem Zakonu o udruženom radu. Pre 40 godina tadašnje organizcije udruženog rada tada su delile rizik ali i dobit sa bankama.

“Predlog biznis plana i poslovne politike nove banke kojima je, između ostalog, predviđeno da fokus bude na investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su prema njihovim rečima najavili investicije u vrednosti od preko 5 milijardi američkih dolara u narednom periodu. A osim toga kao ciljne grupe korporativnih klijenata naveli su velike korporativne klijente, lica iz javnog sektora ali i mala i srednja preduzeća”, kaže Ana Trifunović, savetnica Sektora za kontrolu banaka NBS.

Mirabanka bi u trećoj godini poslovanja svoje usluge trebalo da ponudi i stanovništvu ali po svemu sudeći neće napraviti revoluciju na domaćem bankarskom tržištu. Prema dokumentima koje su predali narodnoj banci, ne pominje se mogućnost uvođenja prakse tzv islamskog, beskamatnog bankarstva koje je građanima BIH dostupno još od pre dve godine.

Bosna bank International prva je banka u Evropi koja je građanima i privredi ponudila finansijsku podršku po modelu islamskog bankarstva. Keš kredita nema, već samo zajedničkih ulaganja.

“Želite da kupite kuću. Mi tu kuću kupujemo zajedno sa vama u partnerstvu i onaj deo naše kuće koji smo kupili vam iznajmljujemo i nakon određenog broja godina mi prenesemo vlasništvo nad nekretninom,na vas po istoj nominalnoj ceni po kojoj smo je kupili, bez uvećanja”, kaže Amer Bukvić, direktor Bosna Bank International.

Islamska tradicija zabranjuje kamatu ali i gomilanje bogatstva, zbog čega su banke koje posluju po ovom principu šire ruke u kreditiranju privrede čak i u vremenu ekonomske krize.

“Kada uđete u projekat, kada uđete u firmu vi niste samo stavili pare i stavite prst u uho i nemate ništa sa tim. Vi ste partner. Preuzimate i dobru i lošu stranu”, kaže Bukvić i dodaje:

Znači nije naša jedina uloga da mi recimo Energoinvestu damo finansiranje za neki posao. Naša uloga je i da nađemo posao Energoinvestu. Ako ste vi proizvođač ovih olovaka mi pokušavamo naći tržište za ove olovke. Ne samo da vam damo finansiranje nego idemo korak dalje”

Banka koja bi eventualno želela da u Srbiji, umesto kamatarenja da primeni princip partnerstva sa klijentima morala bi da prilagodi svoje proizvode domaćim zakonima koji kao i u Bosni ne poznaju takav odnos banke i građana.

strana 1 od 370 idi na stranu