Da li su cene nekretnina realne?

Beograd -- Cene nekretnina u Srbiji u 2014. godini nisu značajnije pale u odnosu na prošlu godinu i ne očekuje se njihov dalji pad, jer su se zaustavile na realnom novu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik Upravnog odbora Klastera nekretnina Nenad Đorđević je rekao Tanjugu da se u prethodnih godinu i po dana stabilizovalo domaće tržište nekretnina.

Prema njegovim rečima, zemlje regiona imaju, takođe, loš trend i, na primer, u Hrvatskoj su cene nekretnina u prva tri kvartala ove godine pale oko devet odsto u odnosu na isti period lane.

"Uvođenje javnobeležničkog sistema u Srbiji uopšte nije uticalo na cene nekretnina niti na promet. Mi posledice tog sistema osećamo zbog štrajka advokata, ali ne i u poslu pošto se ništa bitno nije promenilo, osim što građani više ne čekaju u velikim redovima prilikom overe (ugovora) u sudu“", kazao je Đorđević.

On je rekao da ne očekuje da će cene nekretnina značajno padati u narednoj godini.

"Tržište može ponovo da raste ako bude subvencionisanih stambenih kredita, jer njihov izostanak je u ovoj godini uticao na promet jeftinijih stanova na periferiji, koje su mogli da kupuju kreditni kupci“", naveo je on i dodao da će građani, ako ne bude nekih velikih kampanja kako će stanovi pojeftiniti, i dalje kupovati neretnine, jer je to i dalje najsigurniji oblik za ulaganje i čuvanje novca u zemlji.

Domaćem tržištu nekretnina, kaže, u prethodniih pet godina nisu pogodovale velike kamate na oročene depozite banaka, jer su kamate bile veće od pet ili šest odsto na oročenje deviznih sredstava na godinu dana, zbog čega je rasla štednja.

"Svake godine je devizna štednja rasla oko 600 ili 700 miliona evra i barem polovina tog iznosa bi u nekim drugim okolnostima išla u kupovinu nekretnina"“, naveo je Đorđević.

To se kod nas nije desilo, ističe on, zbog velkih kamata na oročena sredstva, zato što je država u periodu od 2008. do 2010. pravila kampanju da će cene nekretnina pasti, kao što su pale u SAD usled ekonomske krize.

On je rekao da u Srbiji tržište nekretnina nije toliko kreditno kao na zapadu odnosno tražnja nije direktno proporcionalna odobrenim stambenim kreditima, već u Srbiji građani i privreda kupuju nekretnine zato što je, na primer, nerazvijeno tržište hartija od vrednosti.

Član predsedništva Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije Miroslav Cvetković je rekao Tanjugu da je u Srbiji veliki rast cena nekretnina bio tokom 2008. i 2009. godine kada su cene dostigle vrtoglave iznose posle čega su počele da padaju u skladu sa svetskom ekonomskom krizom i prilikama u društvu.

"Kako su cene padale dostizale su određen nivo na kome su se zaustavljale. U ovoj godini ako poredimo decembar 2013. i 2014. ne možemo govoriti o nekom značajnom padu cena u prethodnih godinu dana“", istakao je Cvetković.

strana 1 od 370 idi na stranu