Farmakom MB - od sjaja do očaja

Biznismen Miodrag Bogićević, koji je danas uhapšen, vlasnik je koncerna Farmakom MB, u čijem sastavu posluje sedam preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.11.2014.

16:41

Default images

To su Mlekara Šabac, Industrijski kombinat Guča, Fabrika akumulatora Sombor, Livnica Požega, Rudnik Lece Medveđa, Poljoprivredni kombinat 7. juli Debrec, Rudnici i topionica Zajača.

Farmakom MB osnovan je 1989. godine, a Bogićević je preduzeća čiji je vlasnik kupio za vrlo kratko vreme i važio za uspešnog biznismena, pa je 2011. godine proglašen za biznismena decenije, a to priznanje koje dodeljuje Klub privrednih novinara iste godine dobio je i Goran Perčević, koji je prošlog vikenda takođe uhapšen.

Pad i sunovrat koncerna Farmakom MB počeo je kada se pojavila informacija da je Bogićević po nalogu tadašnje vladajuće Demokratske stranke učestvovao u kupovini kompanije Politika.

Sa promenom vlasti posle 2012. godine, Bogićevićeva slika uspešnog privrednika počinje da bledi a na površinu isplivavaju dugovi njegovih preduzeća prema državi i bankama.

Od dobrog poslodavca, postao je onaj koji radnicima duguje za plate, a dobavljačima i seljacima za predatu robu.

Prema tvrdnjama premijera Srbije Aleksandar Vučića iz oktobra ove godine, Bogićevićev koncern je jedan od najvećih poreskih problema države, koji samo bankama duguje više od 400 miliona evra.

Vučić je tada rekao da je to "političko čedo jedne stranke koje je preraslo u monstruma" i da ne zna kako će taj problem da bude rešen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: