Novi bager za Kolubaru iz Kruševca

Industriji mašina i komponenata "14. oktobar" iz Kruševca proizvela je bager BGH 250-ST, koji je to preduzeće napravilo za Rudarski basen "Kolubara".

Srbija

Izvor: Beta

Sreda, 19.11.2014.

08:31

Default images

"Mašina je rezultat tehničkog rešenja naših i inženjera iz 'Kolubare'. Sposobna je i spremna da odgovori pri svim zahtevima, znači niskim temperaturama, određenim padavinama, jako je ekonomična, rentabilna, ima određenih stranih komponenti, ali 70 odsto se radi o domaćem proizvodu", kazao je novinarima generalni direktor IMK "14. oktobar Miloš Isailović.

Kako je istakao, IMK "14. oktobar" godišnje može da prozvede oko 50 bagera te kategorije, koliko, prema njegovoj proceni u ovom momentu nedostaje Srbiji.

Za tu kruševačku fabriku, dodao je Isailović, sada je vrlo važno da određena preduzeća počnu da kupuje njene proizvode.

Generalni direktor RB "Kolubara" Milorad Grčić je rekao da je posao izrade dva takva bagera za Kolubaru, čija je ukupna vrednost 42 miliona dinara, veoma značajan za IMK "14. oktobar", koji je poslednji značajniji posao za Kolubaru uradio još 2008. godine.

Taj bager biće u Kolubari angažovan na Tamnavskim kopovima te da sva oprema u Kolubari radi u otežanim uslovima i da u proizvodnji uglja nema pauze.

"Proizvodnja u Kolubari se vrši u kontinuitetu 24 časa dnevno. Ubrzo će Kolubara raditi sa 100 odsto kapaciteta, sada radi sa preko 70 odsto i sva oprema koja ulazi u rudarski basen mora biti maksimalno izdržljiva i prilagodjena uslovima koji je tamo čekaju", kazao je Grčić.

IMK "14. oktobar" je u većinskom državnom vlasništvu, u postupku je restrukturiranja, odnosno privatizacije. Zapošljava oko 1.550 ljudi, više od 600 radnika se još pre godinu dana prijavilo za socijalni program, a zaposlenima se duguje dvadesetak plata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: