Hipo: Srbija ušla u treću recesiju

Srbija je, sudeći po zvaničnim statističkim podacima za treći kvartal, ušla u treću recesiju od 2008., smatraju analitičari Hipo Alpe Adria banke.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 31.10.2014.

18:43

Default images

Tome je doprineo pad lične potrošnje i pogoršanje trendova u spoljnoj trgovini i male su šanse za poboljsanje situacije do kraja godine.

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije je u trećem tromesečju pao za 3,7 odsto međugodišnje, saopštio je ranije republički Zavod za statistiku, a ekonomski stručnjaci Hipo banke u analizi za Tanjug ocenjuju da je reč o najvećem padu od drugog kvartala 2009. godine.

Tako je, ukazuju, aktivnost u prva tri kvartala 2014. godine opala za 1,6 odsto međugodišnje, a nastavak privrednog pada u drugom polugođu je, prema ocenama Hipo banke, posledica daljeg smanjenja lične potrošnje i pogoršanja trendova u spoljnoj trgovini.

Kada je reč o spoljnoj trgovini, godišnji rast izvoza usporio je u prvoj polovini 2014. godine, i prešao u drugoj polovini godine u negativnu zonu, po svemu sudeći zbog slabljenja eksterne tražnje, povećanih potreba za energentima i smanjenja proizvodnje motornih vozila.

U međuvremenu, rast uvoza je veoma nizak, budući da je ograničen skromnom domaćom tražnjom.

Kako napominju iz Hipo banke, industrijska proizvodnja je u dubokom padu, prvenstveno zbog dvocifrenog međugodišnjeg smanjenja obima proizvodnje električne energije i ekstrakcije uglja od sredine 2014. godine, ali i smanjenja proizvodnje motornih vozila i derivata nafte.

Kad je reč o predstojećem periodu, malo je šansi za poboljšanje situacije u četvrtom kvartalu 2014. i na početku 2015. godine, s obzirom na to da je izvozni potencijal ograničen veoma niskim rastom u evrozoni, dok bi efekti najavljenih mera fiskalne konsolidacije mogli eventualno ograničiti domaću potrošnju i rast investicija, zaključuje Hipo banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: