FS: Zašto nas kritikuje Tabaković?

Fiskalni savet smatra neosnovanim kritike koje je na račun njegovih članova uputila Jorgovanka Tabaković zbog toga što su komentarisali gubitke centralne banke

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.10.2014.

17:02

Default images

U saopštenju članovi Saveta podsećaju da nisu prvi put meta neosnovanih napada guvernera, pominjući slučaj iz juna 2013, kada ih ih je Tabaković označila (kao i MMF) kao krivce za slabljenje dinara, ali, primećuju u Fiskalnom savetu, i stručnoj i široj javnosti i tada je bilo jasno da je uzrok slabljenja dinara i drugih valuta zemalja u razvoju bila najava promene monetarne politike FED.

U odgovoru na kritike guvernerke oni navode da se u njihovom poslednjem izveštaju Narodna banka Srbije ni ne pominje, a reč je "Oceni Predloga zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetu republike Srbije za 2014. godinu", pripremljenoj za Narodnu skupštinu.

"Analiza poslovanja NBS nije u našoj nadležnosti, nego u nadležnosti Saveta guvernera. Preciznije, to bi bilo u našoj nadležnosti jedino ako bi se gubici NBS finansirali budžetskim rashodima, što ovaj put nije bio slučaj", navodi se u saopštenju.

Takav odgovor, kažu u FIskalnom savetu, dali su i na pitanje novinara o gubicima NBS i primećuju da su mediji tačno i u potpunosti preneli taj odgovor.

Ukazujući da predstavnici državnih institucija moraju argumentovano da iznose svoje stavove i da se uzdržavaju od davanja netačnih i neproverenih izjava, u Fiskalnom savetu poručuju da su uvek spremni na stručnu i, ako postoji interes javnosti, javnu diskusiju sa najvišim predstavnicima NBS o ekonomskoj politici, pa i pojedinačnim ekonomskim temama.

"Na taj način bi se predupredili budući nesporazumi i dao doprinos boljem razumevanju nadležnosti i naših stvarnih stavova", poruka je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: