Skrining završen, još zakon o GMO

U Briselu je okončan završni deo skrininga o poglavlju koje se odnosi na poljoprivredu. Srbija gotovo sasvim uskladila svoje propise sa evropskim.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli

"U Evropskoj komisiji su nam rekli da je steepen usklađenosti veoma zadovoljavajući", rekao je državni sekretar resornog ministarstva Danilo Golubović nakon završetk bilateralnog skrininga o poglavlju 12 pregovaračkog procesa pristupanja EU.

On je ukazao da je ovo jedno od najzahtevnijih poglavlja jer uključuje elemente koje se tiču mnogih drugih resora, kao što su unutrašnja i spoljna trgovina, zaštita životne sredine i bezbednost potrošača.

"Zato je ovaj skrining trajao pet dana i tek danas smog a završili", rekao je on.

Golubović je objasnio da je među zakonima koje treba izmeniti da bi se uskladili sa evropskim standardima i onaj koji se tiče genetski izmenjenih organizama (GMO) čiji je promet trenutno sasvim zabranjen u Srbiji.

"To je bila jedna od tema o kojoj smo razgovarali i konstatovali smo da tu nismo sasvim usklađeni", rekao je on i dodao da je svestan da je javnost veoma osetljiva kada je reč o GMO.

"Koz medije cirkuliše mnogo informacija o GMO koje uopšte nisu tačne, a reč je o pitanju koje bi iz sfere politike trebalo prebaciti na ekspertski nivo", ukazao je Golubović i dodao da Srbija tu ima dosta manevarskog prostora jer u EU ne postoji jedinstvena regulative za GMO.

Srbija

Milijarda evra od EPS

Ugovor sa stranim investitorom oko dela "Elektroprivrede Srbije“, koji je najavio premijer Vlade Aleksandar Vučić, napuniće kasu za najviše milijardu evra.

Srbija petak 31.10. 21:06 Komentara: 29
strana 1 od 383 idi na stranu