Skrining završen, još zakon o GMO

U Briselu je okončan završni deo skrininga o poglavlju koje se odnosi na poljoprivredu. Srbija gotovo sasvim uskladila svoje propise sa evropskim.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 24.10.2014.

16:39

Default images

"U Evropskoj komisiji su nam rekli da je steepen usklađenosti veoma zadovoljavajući", rekao je državni sekretar resornog ministarstva Danilo Golubović nakon završetk bilateralnog skrininga o poglavlju 12 pregovaračkog procesa pristupanja EU.

On je ukazao da je ovo jedno od najzahtevnijih poglavlja jer uključuje elemente koje se tiču mnogih drugih resora, kao što su unutrašnja i spoljna trgovina, zaštita životne sredine i bezbednost potrošača.

"Zato je ovaj skrining trajao pet dana i tek danas smog a završili", rekao je on.

Golubović je objasnio da je među zakonima koje treba izmeniti da bi se uskladili sa evropskim standardima i onaj koji se tiče genetski izmenjenih organizama (GMO) čiji je promet trenutno sasvim zabranjen u Srbiji.

"To je bila jedna od tema o kojoj smo razgovarali i konstatovali smo da tu nismo sasvim usklađeni", rekao je on i dodao da je svestan da je javnost veoma osetljiva kada je reč o GMO.

"Koz medije cirkuliše mnogo informacija o GMO koje uopšte nisu tačne, a reč je o pitanju koje bi iz sfere politike trebalo prebaciti na ekspertski nivo", ukazao je Golubović i dodao da Srbija tu ima dosta manevarskog prostora jer u EU ne postoji jedinstvena regulative za GMO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: