Kako unaprediti socijalni dijalog?

Ključni problemi u funkcionisanju socijalno-ekonomskih saveta su reprezentativnost partnera, funkcionisanje saveta bez propisanih pravila i finansiranje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.09.2014.

20:03

Default images

Savetnica u okviru EU projekta "Unapređenje socijalnog dijaloga" Valerija Kubalova je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES) u Šapcu, koja je posvećena unapređenju socijalnog dijaloga, izjavila da smatra da je izbor gradonačelnika Šapaca Nebojše Zelenovića za predsedavajućeg SES-a, ohrabrujući gest i da će komunikacija biti kvalitetnija.

Predstavnici sindikata i poslodavaca su kao glavnu zamerku u dosadašnjem funkcionisanju SES-a, označili lošu komunikaciju između republičkog i lokalnih saveta. Oni su izrazili nadu da će SES u narednom periodu ostvariti svoju suštinsku ulogu, u čemu ohrabruje činjenica da je gradonačelnik prihvatio ulogu predsedavajućeg.

Zelenović je naglasio da je SES važna institucija, preuzeta iz dobre prakse razvijenih evropskih zemalja i da Šabac ima nameru da je u punom kapacitetu primenjuje.

"Ako smo kao grad otvoreni i spremni da rešavamo probleme u odnosima zaposlenih i poslodavaca, kao i suštinsku volju da se suočimo sa problemima, moći ćemo da čujemo jedni druge i unapređujemo odnose", rekao je Zelenović.

Sednica SES-aodržana je u Gradskoj upravi Šapca, u okviru projekta EU i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a skupu su prisustvovali članovi Socijalno-ekonomskog saveta Slovačke, koju je EU delegirala za izradu skrining projekta unapređenja socijalnog dijaloga u Srbiji.

Među 17 odabranih gradova za razgovore o efikasnijem radu SES-a, nalazi se i Šabac, saopšteno je iz Gradske uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: