Svetska banka: Povećajte izvoz

Srbija mora značajno da poveća izvoz i da pokretanjem tog drugog motora rasta izađe iz krize i dođe do stabilne ekonomije, ocenili su predstavnici Svetske banke

Izvor: B92
Podeli

Odbor direktora Svetske banke odlučivaće u petak o odobravanju zajma Srbiji od 300 miliona dolara za obnovu zemlje od poplava, najavio je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

Na predstavljanju izveštaja Svetske banke o konkurentnosti Srbije u Beogradu, on je rekao da se kredit za podršku budžetu od 250 miliona dolara i dalje čeka.

Ministar privrede čita izveštaj Svetske banke, a u njemu manje-više poznate preporuke: unapređenje konkurentnosti, jačanje privatnog sektora i otvaranje novih radnih mesta. Kaže se da treba promeniti stanje u javnom sektoru, u kome su, prema izveštaju Svetske banke, plate ponegde mnogo veće nego u privatnom, čak i dvostruko veće.

"Jedan od izazova koji treba da rešavamo u Srbiji su javna preduzeća jer svojom neefikasniošću i tromim radom upravo onemogućavaju razvoj ne samo novih tehnologija i procesa rada nego i postojeće kompanije imajuprobleme sa njima", kaže ministar privrede Željko Sertić.

U Svetskoj banci podsećaju da su javna preduzeća i državni korisnici zbog nepovučenih kredita svih kreditora za različite projekte prošle godine platili penale od oko tri i po miliona evra.

"Bord direktora Svetske banke razmatraće u petak odobravanje hitnog zajma Srbijii od 300 miliona dolara za obnovu od poplava, za uvoz struje i pomoć poljoprivrednicima koji su najteže pogodjeni i hitne popravke sistema za taštitu od poplava", kaže Toni Verheijen šef kancelarije Svetske banke u Srbiji

Svetska banka mogla bi i da finansira otpremnine za radnike koji neće zadržati posao tokom privatizacije, ali i da finansira subvencije za investitore.

U prilogu je sažetak izveštaja Svetske banke i preporuke za Srbiju.


Izveštaj Svetske banke o konkurentnosti Srbije.pdf (175.48 KB)

strana 1 od 380 idi na stranu