Dragan Đurić gasi “Optiku“

Da li će "Optika“ otvoriti vrata za kupce ili će na njoj definitivno ostati katanac znaće se za dva meseca.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

16:07

Default images

Prema trenutnom stanju ova firma je gurnuta u stečaj, a to je učinio njen vlasnik, pišu Novosti. Dragan Đurić, jedan od najvećih poreskih dužnika i prvi čovek "Partizana“ pokrenuo je stečaj "Optike“, uz pomoć svoje firme "Zili“.

Naime, 9. jula ove godine firma "Zili“ predložila je stečaj "Optike“ koji je otvoren sredinom ovog meseca, a kao glavni razlog navedena je "trajnija nesposobnost plaćanja“.

Prema podacima Narodne banke Srbije račun "Optike“ bio je u blokadi 768 dana, počev od septembra 2011. godine ukupna dugovanja firme koja se bavi izradom i prodajom naočara dostigla su 301 milion dinara. Od toga je ova firma u junu ove godine za porez dugovala državi više od 63 miliona dinara ili oko pola miliona evra. Upravo je stečaj i razlog da se izbegne ovaj dug. Inače dugovi "Optike“ za poreze državi od juna prošle godine do istog meseca ove godine narasli su za 15,3 miliona dinara.

Đurić je "Optiku“ kupio pre šest godina i pretpostavlja se da je to učinio samo da bi došao u posed atraktivnih nekretnina ove firme. Tačnije, u pitanju su bila 22 lokala u vlasništvu, 44 u zakupu, od kojih 33 u Beogradu i to na ekskluzivnim lokacijama u samom centru grada. Zbog neplaćenih obaveza poreska uprava je Đuriću oduzela lokal "Optike“ u Lazarevcu, vredan 41.000 evra, kao i "jugo“, "škodu fabiju“ i "ford“, što je svega sedam odsto duga "Optike“ prema državi.

A istorijat "Optike“ od privatizacije do danas je poražavajući. Trenutno ni čuvena radnja u Knez Mihailovoj ne radi zbog dugova za komunalije i struju, telefon je isključen, nije plaćena taksa za fiskalnu kasu. Ova firma već godinu dana nema svog dobavljača, tako da su uzaludni svi pokušaji starih klijenata da dođu do stakala.

"Optiku“ je 2008. godine privatizovao Veterinarski zavod u konzorcijumu sa konsalting kućom "Beta ITH PBB“, za 7,6 miliona evra. Vlasnik Dragan Đurić je optimistički najavio da će investirati više od pet miliona evra u ovu firmu. Ništa od toga, međutim, radnici nisu videli. Gotovo sva imovina je pod hipotekom, dugovi su ogromni, a zaposleni očajni.

Poslednju platu radnici su primili za april prošle godine, nije im povezan staž za poslednjih pet godina, nisu im overene zdravstvene knjižice.

Kada je Veterinarski zavod kupio ovu firmu imala je 370 zaposlenih, a ostalo ih je 75. Među njima je i pet radnika koji ispunjavaju uslov za penziju, ali ne mogu da je dobiju jer im nisu uplaćeni doprinosi. Imali su više od 60 prodavnica, kabineta za preglede, odeljenja slušnih aparata. Skoro sve to je zatvoreno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: