Beograd dobija bitkoin bankomat

Beograd postaje jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran automat za popularnu digitalnu valutu bitkoin.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

08:35

Default images

Može li se u Srbiji, zemlji koja i dalje kaska kada su zakoni o e-poslovanju u pitanju, pokrenuti jedan Bitkoin startap?

Momci iz Bitcoin365 svojim radom pokazuju da može, a sinoć je u Beogradu predstavljen i prvi Bitkon ATM putem kojeg korisnici mogu kupiti jedinice ove valute.

U beogradskom restoranu Appetite, kao prvom restoranu u regionu koji prima bitkoine, predstavljen jedan od prvih bitkoin ATM aparata na ovim prostorima. Iza projekta stoji srpski startup bitkoin365 koji radi na kreiranju globalne menjačnice za trgovinu ovom valutom, a kako kažu njegovi osnivači, Beograd je tako postao jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran bitkoin automat.

Kako su u intervjuu za Netokraciju otkrili osnivači ovog startupa, Mlađen Merdović, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, bitkoin365 je nastao kao zajednički projekat pojedinaca koji su u svet ove virtualne valute zašli još 2011. godine – tačnije, na samom početku. Godine iskustva pri rudarenju (mineovanju) bitkoina, “naterale” su ovaj dinamični trio da se i sami oprobaju u kreiranju menjačnice koja bi operisala na globalnom nivou i tako opsluživala klijente širom sveta.

Bitkoin ATM u većim gradovima širom Srbije

Matanović je okupljenim bitkoin entuzijastima pokazao kako funkcioniše ATM, koji se na ovim prostorima još jedino može naći u Sloveniji gde je predstavljen u varijanti koja korisnicima nudi kupovinu i prodaju bitkoina. Aleksandar je izjavio da jednosmerni ATM u ovom trenutku prima isključivo evre, te da tim vredno radi na osposobljavanju mašine ne bi li primala i dinare.

Plan je da se, počevši od Beograda, ove mašine instaliraju u nekoliko gradova širom Srbije kako bi se što većem broju postojećih, ali i budućih korisnika, omogućila kupovina bitkoin valute čija će vrednost svakako rasti u narednom periodu. Sam bankomat je povezan sa Internetom i na taj način se vrše transakcije, dok se srednji kurs određuje prikupljanjem informacija sa nekoliko svetskih berzi.

Zakoni koče dalju popularizaciju bitkoina

Na pitanje koliko je u Srbiji zapravo regulisan rad ove valute, Nikola je istakao da nije – baš kao i u drugim zemljama širom sveta. Ipak, osnivači startupa bitkoin365 nastoje da se trgovanje bitkoinima reguliše te najavljuju i osnivanje udruženja čiji bi zadatak bio podizanje svesti o ovoj valuti, ali i skretanje pažnje regulatornim telima na benefite koji se mogu ostvariti trgovinom.

Za kraj, trojica osnivača ističu da se sva neophodna edukacija o ovoj valuti može pronaći na Internetu, te da i dalje nije kasno da se krene sa trgovinom bitkoinima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: