Ne povećavati PDV nego obim naplate

Ministar finansija Dušan Vujović ocenio je da bi umesto povećanja PDV-a, u cilju povećanja budžetskih prihoda, bilo bolje da se poveća obim naplate poreza.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

15:23

Default images

"Nećemo cediti suvu drenovinu povećanjem PDV-a", rekao je Vujović dodajući da ne želi da povećanjem PDV-a dodatno optereti one koji već pošteno plaćaju porez.

On je napomenuo da je jedna od oblasti koje treba urediti naplata poreza na proizvodnju alkoholnih pića. Prema njegovim rečima, proizvođači alkoholnih pića se ponašaju različito i čak i kada žive jedan do drugog dešava se da je jedan prijavljen i plaća PDV, dok drugi radi na crno.

"Na kraju, poreznici kontrolišu kako radi onaj koji je prijavio da peče rakiju i da je prodaje, dok onog što radi na crno nemaju u evidenciji pa i ne kontrolišu", rekao je Vujović na okruglom stolu u organizaciji nedeljnika NIN, a čiji je Tanjug medijski pokrovitelj.

Učesnici skupa podsetili su na neke procene da država zbog sive ekonomije godišnje gubi oko tri milijarde evra. Ministar je poručio da polje oporezivanja mora da se proširi, kako bi se više uštedelo na takav način.

"Ako budemo više zahvatali i ako sve "sive" firme nateramo da se prijave, manje će nam trebati uštede na drugoj strani", rekao je Vujović.

On je naveo i podatak da je za ovu godinu naplata akciza na naftne derivate porasla, pa umesto očekivanih 113 milijardi dinara, država može da računa na 123 milijarde. S druge strane, planirana naplata akciza na duvan iznosila je 99,4 milijarde, a biće 79,5 milijardi dinara. Taj problem, kaže Vujović, mora se rešava boljom kontrolom od strane poreznika.

Zamenik direktora Poreske uprave Marko Marinković, koji odnedavno obavlja i poslove direktora u toj instituciji, rekao je da je borba protiv sive ekonomije prvi korak, ali je krajnji cilj te institucije da zaštiti ekonomski interes države.

Marinković je rekao da je, u skladu sa programom vlade i aktivnostima Ministarstva finansija, Poreska uprava sada prioritetno angažovana na suzbijanju sive ekonomije.

"Pre svega smo angažovani u kontroli prijave javnih prihoda, kao i u kontroli poslovanja velikih ugostiteljskih objekata, onih u kojima se organizuju igre na sreću. Ono što planiramo da upotpunimo, a već smo donekle i počeli na tome da radimo, jeste bolja saradnja državnih organa, kako bi se adekvatno suprotstavili sivoj ekonomiji", rekao je Marinković dodajući da će Poreska uprava zajedno sa MUP-om, inspektoratom za rad, kao i drugim resornim ministarstvima, zajedničkim delovanjem nastojati da suzbije sivu ekonomiju.

Član Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da su realne procene da se u budžetu u naredne tri godine, suzbijanjem sive ekonomije, uštedi između 300 i 350 miliona evra.

Kako je rečeno na skupu, plan je da se smanjivanjem plata u javnom sektoru i penzija, unapređenjem fiskalnog sistema, reorganizavanjem Poreske uprave i povećanjem efikasnosti javnih preduzeća u naredne tri godine deficit budžeta smanji sa 2,5 milijarde na milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: