Slavija iz snova

Kako će nakon rekonstrukcije izgledati Trg Slavija mogli su da saznaju svi koji su u sali opštine Vračar prisustvovali prezentaciji ovog velikog projekta.

Srbija

Izvor: Politika

Sreda, 10.09.2014.

16:00

Default images

Realizacija projekta, prema ranijim najavama, trebalo bi da počne u martu 2015. godine.

Uz pomoć prezentacije dočaran je budući moderan izgled trga, koji je u svesti generacija Beograđana i gostiju prestonice poistovećivan s gužvom, komunalnim neredom i "nemogućim” saobraćajnim situacijama u kružnom toku, gde svoju putanju traže automobili, tramvaji, trolejbusi, autobusi...

Na pitanja građana odgovarali su Maja Joković Potkonjak, savetnica direktora Urbanističkog zavoda grada Beograda i rukovodilac projekta detaljne regulacije ovog prometnog kružnog toka i Aleksandar Ivanović, zamenik predsednika opštine Vračar, prenosi Politika.

Jednog od sugrađana koji ima parcelu u procesu restitucije, zanimalo je da li će po planu regulacije na njegovom zemljištu biti saobraćajnica.

"Nijednim santimetrom koji predviđa ovaj nacrt nisu ugroženi interesi bilo kog vlasnika zemljišta", rekla je rukovoditeljka ovog projekta.

Okupljene je interesovalo i na koji način je predviđena regulacija saobraćaja, pogotovo tramvajskog, dok je jedan od sugrađana izrazio zabrinutost da bi udari košave mogli da na kolovoz nanesu vodu iz fontane u centru trga.

"Saobraćaj ne sme biti ugrožen, jer je bezbednost vozača i putnika na prvom mestu", rekla je Maja Joković Potkonjak i dodala da bi fontana bila isključena u slučaju da voda iz nje, nošena vetrom, počne da zapljuskuje kolovoz.

"Da li bi u centru trga mogao da se nađe i neki spomenik, koji bi svojom atraktivnošću privlačio inostrane i domaće turiste?", želeo je da zna jedan od Vračaraca.

Maja Joković Potkonjak mu je odgovorila da će fontana u središtu kružnog toka na Slaviji biti upravo to – atrakcija i magnet za posetioce glavnog grada.

"Rešenje koje je predvideo ovaj Nacrt je da se podzemnim prolazima može doći do zone fontane, tako da ona neće biti saobraćajem izolovan objekat", dodala je savetnica direktora Urbanističkog zavoda grada Beograda.

Posetioci su se interesovali i za javne garaže i buduću stanicu metroa, koja bi takođe trebalo da bude izgrađena na Slaviji, ali je rečeno da će o njima biti reči drugom prilikom, budući da su ti objekti deo drugog planskog dokumenta.

Opis budućeg trga

– Fontana u središtu

– Javni saobraćaj razdvojen od ostalog saobraćaja formiranjem razdelnih ostrva

– Podzemni prolazi koji eliminišu tačke ukrštanja pešačkog i kolskog saobraćaja

– Atraktivni podzemni prostori povezani s fontanom u centru

– Plato između Narodne banke Srbije i Trga Slavija na koji će iz središta kružnog toka biti izmešten spomenik Dimitriju Tucoviću

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

162 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: