"Hitno raspisati tender za Štavalj"

Resavica -- Upućen je zahtev za hitno raspisivanje tendera za izgradnju Termoelektrane (TE) "Štavalj", za šta su zainteresovani češki i kineski investitori.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zahtev je potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović uputio generalni direktor Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Vladan Milošević.

Uz tender za TE, hitno treba raspisati i tender za otvaranje novog rudnika "Štavalj zapad" kako bi se iskoristile postojeće rezerve uglja od 93 miliona tona, navodi se u zahtevu Miloševića, koji je i predsednik Skupštine opštine Despotovac.

"Bez postojanja TE 'Štavalj' neopravdano je proizvoditi i do dva miliona tona uglja godišnje, zbog geografskog položaja rudnika, s obzirom na to da bi na cenu koštanja uglja znatnu uticali transportsni troškovi", obrazložio je Milošević.

On ističe da su za ovaj projekat zainteresovani češki i kineski investitori.

"Investitori iz Češke ponudili su model investiranja bez državnih garancija, gde bi se investicija isplatila kroz isporuku električne energije", ističe Milošević.

On u pismu potpredsednici vlade podseća i da je "Ambasada Ruske Federacije zainteresovana za projekat 'Poljana' kod koga je predviđena proizvodnja od 1,2 miliona tona uglja, u zavisnosti od ulaganja od 45 miliona evra".

"Plasman uglja je moguć u neku od postojećih TE u Srbiji ili pak u neku od novootvrenih s obzirom na to da postoji inicijativa kako bi NIS učestovao u investiranju TE 'Kovin', a, takođe, za projekat 'Poljana' zainteresovani su i poljski investotori", piše Milošević.

On navodi da su "kineski investotori zainteresovani i za projekat TE 'Despotovac' i za otvaranje novih rudnika Despotovačkog basena, na osnovu postojećih rezervi uglja u tom basenu od 18,5 miliona tona". Dodao je i da "postoji mogućnost revitalizacije TE 'Morava' Svilajnac, koja bi se snabdevala ugljem iz rudnika Despotovačkog bazena".

TE "Morava" se trenutno snabdeva ugljem iz rudnika JP PEU Resavica, podseća Milošević i navodi da "postoji mogućnost otvaranja ležišta "Melenica" sa rezervama od 13,5 miliona tona uglja koji bi bio potencijalni snabdevač ovih teremoelektrana".

Planom konsolidacije JP PEU, koga je prihvatila Vlada 1. novembra 2013. godine, predviđeno je proširenje zahvaćenih eksploatacionih polja u rudniku "Soko", napmenuo je generalni direktor JP PEU u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

"Ulaganjem u opremu rudnika 'Soko' može se podići proizvodnja sa 125.000 na 300.000 tona godišnje, a sredstva za te namene bi se obezbedila putem kredita od Cceške eksportne banke u iznosu od 30 miliona evra (tri puta po 10 miliona evra u periodu 2015. do 2018.godine), gde bi garant bila država Srbija, a prema potpisanom međudržavnom sporazumu", piše Milošević.

Deo kredita češke banke bio bi iskorišten za podizanje proizvodnje u rudniku "Rembas" od 138.000 do 275.000 tona, u rudniku "Lubnica" od 60.000 do 80.000 tona kao i za pokretanje projekta "Chirikovac", ocenjuje Milošević.

U pismu se ističe da će za isplatu zarada zaposlenima u JP PEU, "do kraja 2014.godine nedostajati više od 1,1 milijarda dinara". Milošević navodi da je JP PEU, "u prvih šest meseci ove godine poslovalo pozitivno čime su znatno smanjila dugovanja kako prema dobavljačima tako i prema fondovima".

strana 1 od 380 idi na stranu