Zašto raste granica za aflatoksin?

Nov pravilnik kojim je dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku sa 0,05 povećan na 0,25 mikrograma po kilogramu je pet puta stroži, kaže ministarka poljoprivrede.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

16:17

Default images

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković je objasnila, gostujući u Vestima na B92, da je pravilink o dozvoljenom novou aflatoksina od 0,05 doneo bivši ministar poljoprivrede Dragan Glamočić još u aprilu, a stupao je na snagu 1. jula ove godine.

"U pitanju je bio ambiciozan plan prethodnog ministra poljoprivrede da se efekti izmenjenog pravilnika o kvalitetu hrane za životinje, koji je izmenjen u aprilu, oseti veoma brzo, za samo tri meseca, i na kvalitetu mleka", rekla je ona.

Ministarka kaže da je po pitanju nivoa aflatoksina u mleku "napravljen značajan napredak, ali ne i dovoljan da se postigne potpun efekat". Zato je Ministarstvo poljoprivrede, prema njenim rečima, odlučilo da dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku poveća s 0,05 na 0,25 mikrograma po kilogramu, zbog nemogućnosti da se u ranije propisanom roku dostigne nivo u skladu s propisima EU.

Prema rečima ministarke poljoprivrede, Vlada Srbije usvojila je nov pravilnik, koji dozvoljava veći nivo aflatoksina, jer je po do sada važećem pravilniku 1. jul bio prekratak rok da proizvođači mleka usklade nivo aflatoksina sa standardima EU.

Ministarka kaže da, ukoliko se uporede ova dva pravilnika, vidi se da je novi (o dozvoljenoj količini od 0,25) pet puta stroži od onog koji je važio do pre desetak dana.

"Cilj je da što pre dostignemo nivo od 0,05 mikorograma po litru mleka i učinićemo sve da se rešavanju tog peroblema priđe sistemski", kazala je ona dodajući kako očekuje da taj cilj bude postignut i pre kraja godine, do kada je previđeno važenje novog pravilnika.

Prema njenim rečima, radna grupa sačinjena od stručnjaka Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravlja u saradnji s uzgajivačima goveda i mlekarima radiće na tome da se postepeno spušta nivo aflatoksina i očekuje da ćemo dostići cilj i pre decembra ove godine, ali se problemu mora pristupiti sistemski. Radna grupa će se baviti i ukupnim kvalitetom mleka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: