Nije ni čudo što smo poplavljeni

Sredstva za izgradnju i održavanje objekata za odbranu od poplava, od 2006. do 2013, bila su na istorijskom minimumu, kaže Snežana Bogosavljević Bošković.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.07.2014.

11:54

Default images

Ministarka poljoprivrede je kazala da se za tu namenu izdvajalo od 100.000 do 800.000 evra godišnje, a procena stručnjaka je da je u tom periodu bilo potrebno izdvojiti 30 miliona evra.

Bogosavljević Bošković je u Skupštini Srbije, gde se raspravlja o vladinom izveštaju o poplavama i Zakonu o obnovi, napomenula da ti podaci pokazuju u kakvom se stanju našla Vlada prilikom poplava i da je morala da reaguje, uz minimalna sredstva, primenjujući Zakon o vodama koji ima mnogobrojne nedostatke.

Ona je istakla da je nedostatak u tome što su vodotokovi drugog reda bili povereni lokalnim samoupravama koje ni finansijski ni kadrovski to nisu mogle da podnesu.

Ministarka je rekla da je poplavljeno oko 90.000 poljoprivrednih površina, ali da je nakon povlačenja vode konstatovano da se negde može nastaviti vegetacija, tako da su te površine spašene.

"Zadovoljni smo što se na 16.000 hektara proizvodnja može obnoviti. Za te površine smo obezbedili seme hibrida kukuruza i seme soje. Od sutra kreće distribucija goriva za ove proizvođače, a u narednom periodu, i to vrlo brzo, distribucija sredstava za nabavku djubriva", izjavila je ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: