CEKOR: Korist će premašiti troškove

Beograd -- Direktorka CEKOR Nataša Đereg kaže da će ekonomska korist biti oko 2,4 puta veća od troškova usklađivanja ekoloških standarda sa propisima Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli

"To je dobar pokazatelj da životnu sredinu treba da posmatramo kao poslovnu mogućnost otvaranja "zelenih radnih mesta", a ne kao trošak", rekla je Đereg Tanjugu, podsetivši da Srbija do 2030. godine u tu oblast treba da uloži 10,6 milijardi evra.

Ona smatra da ekologija u Srbiji nije dovoljno integrisana u druge sektore.

"Zato bi Srbija morala da se pozabaviti ekonomskim instrumentima finansiranja zaštite životne sredine kroz sektorsko usklađivanje", rekla je Đereg, napomenuvši da su procene o ekonomskoj koristi iznete u Nacionalnoj strategiji za aproksimaciju u oblasti životne sredine usvojenoj oktobra 2011. godine.

Ona je naglasila da je urgentno da se poboljša monitoring i izveštavanje o emisijama CO2 i drugih zagađujućih materija i gasova.

Dodala je da je oblast otpada i prečišćavanja otpadnih voda Evropska komisija prepoznala kao sektore koji imaju najviše problema i zahtevaju najveće investicije. Takođe, imamo problem sa neusklađenošću planskih dokumenata, a strategije su velikim delom direktno pod uticajem industrijskog lobija, kazala je đereg.

Vesti

Malinari, uskladite cene

Beograd -- Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je apel otkupljivačima da razumeju položaj proizvođača i usklade otkupne cene maline i drugog voća.

Srbija četvrtak 31.07. 18:28 Komentara: 21
strana 1 od 428 idi na stranu