Hrana uskoro ide na “skeniranje“

Beograd -- Nacionalna referentna laboratorija u Batajnici - otvara se svake godine. I tako, čitavu deceniju.

Izvor: Novosti
Podeli

Koliko je njeno postojanje bitno nadležnima, govori i činjenica da je u septembru 2012. Delegacija Evropske unije, nezadovoljna rezultatima, odlučila da obustavi nabavku neophodne opreme iz fondova EU, i to u vrednosti od 1,5 miliona evra, pišu Novosti.

Iako nije kompletirana, ni kadrom ni opremom, nadležni u Ministarstvu poljoprivrede planiraju da je otvore 2015. godine. Kako kažu, to će biti prioritet, jer su višegodišnja kašnjenja nasleđeni problem.

"Nedovoljna posvećenost poslu, nedostatak znanja, volje i spremnosti da se sprovedu neophodni radovi, osnovni su razlozi višegodišnjeg kašnjenja u realizaciji projekta", ukazuje Slavoljub Stanojević, direktor Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

"Do kraja ove godine trebalo bi da se završe svi radovi i nabavi neophodna oprema, a početkom sledeće godine da se počne sa ispitivanjem, pre svega mleka. Laboratorije u okviru direkcije otvaraće se sukcesivno. Tako će, posle one za ispitivanje kvaliteta mleka, uslediti otvaranje laboratorije za ispitivanje karantinskih bolesti bilja, mikrobiološka i fizičko-hemijska ispitivanja hrane".

Veći deo krupne opreme za ispitivanje mleka je nabavljen. - Laboratorija za mleko u ovoj Direkciji druga je od dve laboratorije koje se opremaju - objašnjava Stanojević. - U Novom Sadu već se obavlja ispitivanje mleka za potrebe selekcije životinja.

Prema rečima Stanojevića, kompleks Direkcije je bio zapušten.

"Zbog nemogućnosti da se postavi i testira već isporučena donirana oprema, postojao je rizik da se zaključeni ugovori o donaciji opreme ne realizuju, i da se ona vrati dobavljačima", ističe Stanojević. Ukupna vrednost ove opreme iznosila je 1,4 miliona evra.

Fondovi EU time su, opet, "trgli" i "uozbiljili" nadležne. Tada su, kako kaže Stanojević, preduzete hitne mere i date su čvrste garancije Delegaciji EU da će postupak opremanja i uspostavljanja laboratorija biti sproveden do kraja. U Direkciji postoji sada dobar deo opreme, ali nije kompletna.

"Vrednost laboratorijske opreme koja se sada nalazi u Direkciji, i koju je donirala EU je 1,45 miliona evra", objašnjava Stanojević. U periodu od 2004. godine, pa do danas, EU je uložila u obuku osoblja, opremanje, adaptaciju i izgradnju objekta 7,88 miliona evra.

Kao i za sve druge investicije, i za ovu nedostaju pare. Ovog puta - naše, jer smo tuđe prokockali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 418 idi na stranu