Šta letovi za SAD donose aerodromu?

Beograd -- Direktni letovi ka SAD mogli bi da učine Beograd čvorištem prekookeanskog avio-saobraćaja, jer bi iz Beograda leteli i putnici iz regiona.

Izvor: RTS
Podeli

Dobijanjem dozvole Američke federalne vazduhoplovne administracije, Srbija je pokazala da je ispunila standarde za uspostavljanje direktnih letova do te zemlje, poručuje ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Srbija je dobila dozvolu za direktne letove od druge polovine 2015. Međutim, letovi do SAD moraće da sačekaju i dodatne procene američkih vlasti.

Prvi korak ka direktnim letovima ka Čikagu posle 20 godina ne znači da je to kraj posla. Avio-kompanije i aerodrom s koga bi poletali avioni prolaze dodatne provere.

Čeka se i zeleno svetlo američkog ministarstva transporta, koje procenjuje ekonomsku opravdanost, ali i eventualni sukob interesa s američkim kompanijama. Poslednji korak je avion koji mora da ispunjava uslove za prekookeanske letove.

Direktor Direkcije za bezbednost i nadzor Aleksandar Godić rekao je da u ovom trenutku postoji jedna mala kompanija koja ima avion sa devet do dvanaest sedišta koji može da leti na relaciji Beograd–Njujork i ta kompanija već sutra može da se obrati da leti za SAD.

"Očekujemo i od 'Er Srbije' da uspostavi takve letove i ja pretpostavljam da će vrlo brzo nabaviti takav avion", kaže Godić.

Iako je dozvola američkih vazduhoplovnih vlasti tek prvi korak, ona govori o kvalitetu našeg avio-saobraćaja. Kako ocenjuje ministarka saobraćaja, ona pokazuje i američku podršku Srbiji.

"To govori kako funkcioniše direktorat, sve pohvale za to. To je i za nas veliki impuls od SAD jer niko vam neće dati tu dozvolu ako ne želi da vam pruži podršku, ne samo da ispunjavate sve standarde već i neku vrstu političke podrške", navela je ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Direktni letovi ka Americi mogli bi da učine Beograd čvorištem prekookeanskog avio-saobraćaja, jer bi iz Beograda leteli i putnici iz regiona. U Američkoj privrednoj komori to vide i kao pozitivan signal za investitore.

Zamenica direktora Američke privredne komore u Beogradu Amalija Pavić rekla je da za američke investitore važi da su racionalni, ali su bitni infrastrukura i veze, i za to su direktni letovi komforniji i bolji nego presedanja.

Srbija je 2002. godine svrstana u kategoriju dva čime smo izgubili pravo na direktne letove do Amerike. Do tada je srpski avio-prevoznik imao takvu mogućnost, ali su od 1992. svi letovi ka Americi bili obustavljeni zbog sankcija.

Dobijanju kategorije jedan prethodio bi čitav niz provera u oblasti bezbednosti, nadzora, organizacije i inspekcije i na tome je srpski Direktorat za civilno vazduhoplovstvo radio prethodne tri godine.

strana 1 od 418 idi na stranu