Celo imanje za 2.000 evra

Cene seoskih domaćinstava dostigle su istorijski minimum, a šansu da pronađu kupca imaju još samo vojvođanske oranice i zemljište uz važne saobraćajnice.

Srbija

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 30.06.2014.

20:24

Default images

Potomci onih koji su u selima proveli ceo životni vek, danas prodaju kuće, okućnice, livade i šume u bescenje.

U pirotskom kraju se čitavo seosko domaćinstvo može uzeti za 2.000 do 5.000 evra, ali kupaca nema ni po toj ceni.

Ar zemlje u čačanskom i gornjomilanovačkom kraju nudi se po sedam evra, a celo domaćinstvo sa kućom, pomoćnim objektima i hektar zemlje može se kupiti za svega 10.000 evra, pišu Novosti. Za istu sumu može se pazariti i domaćinstvo sa starijom kućom i pet hektara placa na Stavama, podno planine Medvednik u valjevskom kraju.

Odavno je prošlo vreme kada su ljudi kupovali placeve da bi tu sagradili vikendice. Sada pojedini domaćini daju njive ljudima i na poklon.

Miladin Mirković više od pola godine nudi 15 hektara zemlje ispod Ravne gore za sedam evra po aru. U čačanskom selu Rajac, ar zemljišta košta 13 evra, u Vranićima oko 80 evra, ali ima mesta, kao recimo, u Ljubiću, gde se ar prodaje i za 300 evra i više.

"Interesovanje za kupovinu zemljišta i seoskih domaćinstava znatno je manje nego prošle godine", kažu u valjevskoj agenciji za promet nekretnina "Bona fides“.

Gotovo da nema tražnje za parcelama u planinskim predelima, jer im je teže prići, uglavnom nema izgrađene infrastrukture, puteva, a i zemljište je uglavnom obraslo šumom, koju je potrebno iskrčiti da bi se na placu organizovala bilo kakva poljoprivredna proizvodnja.

U zavisnosti od lokacije, blizine puta, naseljenog mesta, izvorišta, klase i namene, hektar poljoprivrednog zemljišta u opštinama Negotin i Kladovo može se kupiti za 500 do 6.000 evra. Najjeftinije su oranice u brdsko-planinskom delu, koje se mogu pazariti i za manje od 500 evra. Ratari kažu da ima parcela koje ne bi uzeli ni da su džabe, ali ima i onih precenjenih, za koje, opet, nema kupaca.

Izuzetak su parcele blizu grada koje se vode kao poljoprivredne, ali su u blizini građevinskog rejona. Na takvim područjima se odmah grade kuće, pa posle traže dozvole, a tu se trećina hektara prodaje i za 15.000 evra.

"Ne pamtim da je neko u poslednje vreme kupio njivu, šljivik ili baštu", kaže Dragan Igić iz pirotskog naselja Nova Mala.

Ako se kupuje, onda je to po pravilu sa celim domaćinstvom preminulih vlasnika, koje se u okolnim selima može pazariti za 2.000 do 5.000 evra i gde se po pravilu proda kuća, livada, okućnica, nešto šume i poneka njiva površine jednog do dva hektara. Ako se ni po tim bagatelnim cenama ne nađe kupac, onda kompletno imanje za nekoliko godina zaraste u korov.

Vojvođanske oranice najskuplje

Za hektar solidnog poljoprivrednog zemljišta u Vojvodini treba izdvojiti oko 5.000 evra, a ta cifra, ako je zemljište dobrog kvaliteta i blizu saobraćajnice može da dostigne i duplo veći iznos. Za taj novac, pa i za manje, može da se kupi kuća sa okućnicom, u nekom od zabačenijih sela po Vojvodini. Cena obradive zemlje zavisi najviše od klase, njene udaljenosti od naselja, kvaliteta puta do njive, a izuzetno je važna i sama veličina parcele.

U Futogu, predgrađu Novog Sada, po rečima Gorana Puače, poljoprivrednika iz ovog mesta, njive uz glavni put gotovo da i nemaju cenu. One odmah postaju građevinsko zemljište.

Poljoprivredno zemljište u Čeneju, nedaleko od Novog Sada, kako objašnjava Stevan Letić, zemljoradnik iz ovog mesta, gotovo je duplo skuplje od onog u Futogu. Jutro, odnosno, 0,57 hektara, prodaje se po ceni od šest do sedam hiljada evra, naravno, ako je u blizini sela i ako je parcela solidne veličine.

U Sremu, na obroncima Fruške gore, okrenutima Dunavu, hektar poljoprivrednog zemljišta, pogodnog za podizanje vinograda ili voćnjaka kupuje se za oko 3.500 evra po jutru.

"U zavisnosti od klase zemljišta, kreće se i njegova cena", objašnjava Milan Šijački, vinogradar i vinar iz Banoštora, nedaleko od Novog Sada.

Zemljište pogodno za ratarstvo, nešto je skuplje od onog za vinograde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: