Dolazi gigant iz auto - industrije?

U narednih nekoliko godina, na prostoru između Beograda, Novog Sada i Šida, možemo da očekujemo investiciju jednog giganta iz automobilske industrije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovo je najavio član Izvršnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

On je na okruglom stolu NALED-a i Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu u opštini Pećinci, posvećenom mogućnostima za investiranje u autoindustriju na prostoru Vojvodine, rekao da to može da se zaključi na osnovu pozicioniranja proizvođača komponenti.

Nedimović je ocenio da će konkurencija za tu i druge investicije biti Mađarska, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Hrvatska, ali da bi uz podršku pokrajinske i republičke vlade i kvalitetan pristup lokalnih administracija, ta investicija mogla da bude realizovana u Srbiji. On smatra da za uspešno privlačenje ulaganja, nije najvažnija infrastruktura, već dobra administracija koja investitoru nudi sigurnost i poštuje dogovore.

"U savremenom svetu najvažnije je raditi po standardima i u tom pravcu lokalnim samoupravama može puno da pomogne prolazak kroz proces sertifikacije koji sprovodi NALED".

Do sada je 31 lokalna samouprava dobila sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju i pojavljivanje Sremske Mitrovice na listi najboljih investicionih destinacija Fajnenešel tajmsa, ne bi bilo moguće bez NALED-a, kazao je Nedimović, pozivajući lokalne samouprave da se uključe u program.

Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski istakao je da je ključ uspeha za privlačenje investicija u Vojvodinu, u opremanju industrijskih zona u koje bi došli ulagači i prilagođavanju obrazovnog programa potrebama ulagača, ali pre svega u dobroj administraciji. Trebalo bi da nastavimo da razvijamo efikasnu administraciju, a rezultat u Vojvodini je evidentan, privukli smo 6,6 milijardi evra i imamo novih 70.000 radnih mesta, rekao je Bugarski.

On je podsetio da je Vojvodina napravila razvojnu agendu do 2020. i razvija "Vojvođanski standard", koji je komplementaran sa NALED-ovim sertifikatom o povoljnom poslovnom okruženju i koji od lokalnih samouprava zahteva da kreiraju strategije razvoja za narednih šest godina, kao i kvalitetne kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Direktor češke kompanije Mitas Tajers, koja proizvodi pneumatike za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju u Rumi, Ivo Somr, naglasio je da nije dobro za Srbiju, da smanjuje poreske kredite i povećava porez na dobit, jer će investitori morati da razmisle šta dalje kada podsticaji na osnovu kojih su došli prestanu da važe.

Kao ključne instrumente za privlačenje ulaganja on je naveo postojanje dobre administracije, podršku države i dobar obrazovni sistem, dodajući da Mitas ima problem da nađe visokokvalifikovane radnike, kao i da je cena ulaganja tek na petom mestu liste prioriteta investitora.

Okrugli sto u Pećincima prvi je u nizu stručnih skupova u okviru projekta "Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine".

Projekat ima za cilj promociju razvojnih potencijala i najboljih praksi u radu lokalnih samouprava, jačanje kapaciteta opština za ciljanu promociju investicija i uvođenje međunarodnih standarda povoljnog poslovnog okruženja u Vojvodini, navodi se u saopštenju NALED-a.

strana 1 od 418 idi na stranu