Oluja donela nove probleme ratarima

Meštani sela oko Topole taman su sagledali štetu koju su usevima nanele katastrofalne poplave, kada ih je zadesila nova nevolja.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.06.2014.

16:33

Default images

Olujno nevreme sa gradom donelo je nove probleme.

"Žito moze da se iskoristi samo za stočnu hranu ovo nije za naplatu, katastrofa..nevreme kakvo jeste vdiimo i sami", kažu meštani.

U minsitarstvu poljoprivrede kažu da su njihove ekipe non stop na terenu i da se utvrđuje nivo štete.

"Postoji uredba vlade da mi 40 posto refundiramo, sada su na terenu službe iz lokalne samouprave a i osiguravajuće kompanije su sa svojim ekipama na terenu i procenjuju štetu. Tako da se nadamo da ćemo za nekoliko dana, do 10 jula dobiti kompletnu informaciju o štetama u tim opštinama koje su pogođene nevremenom", kaže Zoran Rajić, državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede

40 odsto štete biće refundirano domaćinstvima koja su osigurala useve. Problem predstavlja i komplikovana procedura za nabavku protivgradnih raketa, jer lokalne samouprave ne mogu same da nabavljaju ta sredstva, pa se gubi vreme. I stručnjaci se slažu da je pomoć moguća tek posle kompletne procene štete na terenu.

"Nadležni državni organi završavaju procenu štete na osnovu čega će biti regulisano davanje pomoći iz nacionalnih donacija , ali i međunarodnih koje se spremaju tokom jula meseca kao donatorska konferencija", kaže Miladin Ševarlić, predsednik društva agrarnih ekonomista

Grad koji je uništio poljoprivredne kulture, na taj način je smanjio i otkupnu cenu. Višnja, čija je otkupna cena pre dve godine bila 110 dinara, sada se otkupljuje za 25, a proizvođači su izračunali da njih kilogram višnje košta 30 dinara.

Ovo bi moglo da dovede do prekida otkupa višnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: