Mali: BG na vodi za 8-10 godina

Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je krajnji rok za izgradnju Beograda na vodi 8 do 10 godina, kao i da se radi plan detaljne regulacije za celo područje.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 30.06.2014.

11:46

Default images

Kako je rekao, plan se do septembra može očekivati na javnom uvidu.

"Krajnji rok za Beograd na vodi je, od danas, osam do 10 godina za sve četiri faze i nabitnije je da krenemo. Ne možete vi da krenete da radite projekat ove veličine odmah i sve", rekao je Mali i dodao da je jedan od ograničavajućih faktora završetak železničke stanice Prokop.

Mali je naveo da se završetak Prokopa očekuje do kraja 2016. godine, navodeći da premeštanje železničke stanice otvara prostor za drugi i treću fazu.

Na pitanje da li je potpisan ugovor o gradnji, gradonačelnik je rekao da nije, te da se na proleće sledeće godine planira početak realizacije prve faze projekta.

"Paralelno sa tim radimo na pripremanju papirologije i dokumentacije. Ne očekujte ugovor o gradnji pre kraja godine, jer jednostavno nemamo spremnu svu papirologiju", rekao je on i dodao da nadležni žele da u potpunosti promene način na koji se do sada radilo.

To, kako je objasnio, znači da se, kada se radi, radi se sa svom potrebnom dokumentacijom i papirologijom, a ne da kasnije dolazi do dodatnih troškova.

"Sa druge strane, primer kako će gradska vlast da radi je i ova zgrada za koju su za tri meseca izdate potrebne saglasnosti i dozvole i na njoj je radilo 12 preduzeća sa 300 domaćih radnika koji su uspešno i efikasno završili posao", naglasio je Mali.

Govoreći o kritikama pojedinih arhitekata da će izgradnja Beograda na vodi narušiti izgled grada i da će kula koja će biti izgrađena uticati na tok reke Save, Mali je rekao da je maketa koja je izložena u Beogradskoj zadruzi predmet svih mogućih analiza.

"Izvolite pa analizirajte, nemam nikakav problem sa tim. Čuo sam neke kritike da domaće arhitektonske firme nisu uključene u projekat, što je delimično tačno. Maketa je samo plan kako Beograd na vodi treba da izgleda, a svaka zgrada će biti rezultat rada domaćih arhitektonskih firmi", naglasio je Mali i dodao da postoji dosta projekata u okviru Beograda na vodi, tako da će biti posla za sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

223 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: