Gasifikacija promašena investicija?

Rekovac -- U Rekovcu živi sve manje stanovnika, ali se uprkos tome velika sredstva ulažu u širenje gasne mreže koja dolazi i do kuća u kojima niko ne živi.

Izvor: B92
Podeli

U poslednjih nekoliko decenija broj stanovnika u Rekovcu i okolini je prepolovljen, a građani jedva sastavljaju kraj sa krajem. I dok građani ovog kraja tvrde da ih je Srbija zaboravila, za preduzeće “Srbijagas” se to ne može reći. Gasna mreža, širi se po selima oko Rekovca, čak i do kuća u kojima niko odavno ne stanuje.

Ispred stare kuće porodice Milojević su selu Kavadar nadomak Rekovca cevi za gas. Gazdarica Violeta koju smo prekinuli u zahvatanju vode iz bunara kaže da su ih radnici tu ostavili i otišli dalje. Milojevići nisu zainteresovani za gas.

"Ipak smo mi više bili za gradsku vodu da uvedemo, vidite kako se mučimo. Imamo stoku i vrlo malo vode, bunari presušuju", kaže Violeta.

Njen sin Marko kaže da i ako ostane u selu, sigurno neće koristiti ovaj energent.

"Imam svoju šumu, zašto bih plaćao gas", pita se on.

I kanalizacija je, kažu, preča od gasa. Većina kuća je napuštena, a broj stanovnika prepolovljen. Ni asfalta nema u većem delu Kavadara, ali su cevi za gas prošle i do kuća koje se urušavaju. Građane niko ništa nije pitao.

"Niko nije dolazio, samo su došli i počeli da kopaju. Mi smo se bunili, tu su nam iskopali jarke, zapadali traktorima. Pet njih ima u inostranstvu koji bi uveli gas, mi nemamo šanse ni mogućnosti", kaže meštanin Miroslav Ilić.

Mreža kroz Rekovac duga je čak 60 kilometara, vrednost radova 1.200.000 evra. Investitor “Srbijagas”, radove izvodi preduzeće “Visokogradnja” iz Jagodine.

Potpisnik trojnog ugovora je i opština, čiji prvi čovek Predrag Đorđević ne vidi ništa sporno u tome što su kilometri cevi položeni u zemlju a da se pritom uopšte ne zna ima li zainteresovanih za priključak.

"Naša je obaveza da građanima ponudimo sve mogućnosti energetske efikasnosti i snabdevanja. Pa da li vi mislite da je na ovakav način moguće da se izdrži da se poseku sve šume i koliko je to dugoročno", kaže Đorđević i dodaje da niko nikog ne primorava da uvede gas, kao i da on nije zadužen da se bavi isplativošću mreže.

Žitelji Rekovca sa kojima smo razgovarali smatraju da je ovo promašena investicija:

"U celoj opštini Rekovac ako uvede 10 odsto, to je rekord."

"Sud, opština, škola, dom zdravlja… Inače, među nama kad pričamo, ma kakvi to."

"Cevi su provučene i to će tako i da ostane, a kroz cevi ništa neće da prođe siguran sam. Ovo je samo neko dobro isprao pare kroz plastične cevi."

Gasifikacija Rekovca se nastavlja, a do kraja godine bi trebalo da bude izgrađena i prva gasna stanica. Zanimljivo je da su upravo pogrešne investicije navedene kao jedan od bitnih uzročnika katastrofalnog poslovanja “Srbijagasa”.

Srbija

Celo imanje za 2.000 evra

Beograd -- Cene seoskih domaćinstava dostigle su istorijski minimum, a šansu da pronađu kupca imaju još samo vojvođanske oranice i zemljište uz važne saobraćajnice.

Srbija ponedeljak 30.06. 20:24 Komentara: 57

Penzije uplaćuje 183.508 ljudi

Beograd -- U privatne penzijske fondove u prošloj godini ukupno je uplaćeno 2,7 milijardi dinara, dok su isplate korisnicima iznosile 0,9 milijardi, piše u izveštaju NBS

Srbija ponedeljak 30.06. 20:15 Komentara: 4
strana 1 od 418 idi na stranu