Nema SFRJ, nema zaštite od poplava

Beograd -- Prosečan nivo izdvajanja za zaštitu od erozije i prevenciju bujičnih poplava u Srbiji je u poslednjih 15-ak godina bio nekoliko stotina hiljada evra.

Izvor: Tanjug
Podeli

Trebalo bi da iznosi bar 15 miliona evra godišnje, izjavio je profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić.

"Posle ovih šteta i u ovom stanju zapuštenosti sistema, to mora biti u narednom periodu barem 30 miliona evra godišnje", kazao je Ristić novinarima tokom održavanja stručnog skupa "Bujične poplave u Srbiji maja 2014. godine".

Priroda je pokazala šta zna, a mi koliko smo bili nespremni, rekao je Ristić, istakavši da posle katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju, niko nema pravo da kaže - to se neće ponoviti.

"Da li će se ponoviti za pet, 10 ili 500 godina, potpuno je nebitno, mi moramo da se spremimo", poručio je Ristić.

On je kazao da su erozije i bujice generator katastrofa koje su nas zadesile u maju 2014., dodajući da se ne slaže sa ocenama da je reč o neočekivanoj katastrofi, jer su na teritoriji Srbije i ranije zabeležene padavine od 200 mm za jedan dan, pa čak i veće količine.

"Ono gde smo 'zakazali' jeste naš odnos prema problemu uređenja brdsko-planinskog regiona, prevenciji procesa erozije i bujičnih poplava, što se inače obavlja kompleksnim merama", istakao je Ristić.

On je objasnio da se to odnosi na biološke, biotehničke i tehničke mere, pošumljavanje, melioraciju, organizaciju poljoprivredne proizvodnje, regulaciju rečnih tokova, primenu određenih administrativnih mera, edukaciju stanovništva i stalnu brigu države da se izgrađeni sistemi održavaju, a novi projektuju i prave.

"Nažalost, raspadom SFRJ degradirani su mnogi državni sistemi zaštite od poplava, taj proces degradacije traje do dan danas... Nema novca ni za elementarno izdržavanje projekata", kazao je Ristić.

Vesti

strana 1 od 9311 idi na stranu