Paušalcima porez skočio 150 odsto

Na adrese paušalnih poreskih obveznika u Srbiji stižu nova poreska rešenja sa uvećanim iznosom u rasponu do 50 do 150 odsto, kažu iz Unije poslodavaca Srbije.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 04.06.2014.

14:54

Default images

UPS upozorava da će ovakvo povećanje opterećenja naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i nastave da rade u sivoj zoni.

"Istovremeno, na terenu, u gradovima i opštinama Srbije ne radi se ništa da se smanji već visok nivo sive ekonomije i rada na crno. I dalje svakog dana preko carinskih prelaza ilegalno ulazi ogromna količina robe koja se distribuira crnim kanalima, čime se smanjuje promet onima koji legalno posluju i plaćaju poreze", navedeno je u saopštenju. U nekim gradovima, tvrdi UPS, postoje slučajevi da se privrednicima koji javno u medijima govore o švercu i sivoj ekonomiji razbijaju prozori na radnjama i preti njihovim porodicama.

"Dok vlada najavljuje novu ekonomsku politiku i pomoć privatnom sektoru, poreske uprave udvostručuju paušalne poreze, a porez na imovinu je pre nekoliko meseci podignut za prosečno 400 do 500 odsto", piše u saopštenju Unije poslodavaca.

Kako je navedeno, ozbiljna posledica podizanja poreza na imovinu nastupiće u smanjenoj tražnji za zemljištem i nepokretnostima, jer se ne isplati kupovati ih sa ovako visokim porezima na imovinu, dok u isto vreme pada promet u trgovini.

"To direktno vodi u dalju stagnaciju u grani građevinarstva i industrije građevinskog materijala", piše UPS.

Unija poslodavaca se, kako navode, više puta ovim povodom obraćala Ministarstvu finansija i tražila da se uspostavi jedinstven kriterijum za naplatu poreza i spreči dalje opterećivanje najslabijih na tržištu. Odgovor, kažu, nisu dobili.

"Privrednici traže da se sa resornim ministarstvima privrede i finansija jednom mesečno održavaju sastanci na kojima bi se razmatrala tekuća ekonomske situacija i kako da se prevaziđu svakodnevni problemi", poručuje UPS.

U suprotnom, dodaju, odgovornost za dalje ekonomsko propadanje i osiromašenje države i građana biće isključivo na pojedincima koji vode takvu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

23 h

Podeli: