NBG stanica: 60 terminala na 21ha

Beograd -- Nova autobuska stanica u bloku 42 na Novom Beogradu imaće 15 dolaznih i 60 odlaznih terminala, dok će železnička imati osam perona.

Izvor: Tanjug
Podeli

To je izjavio pobednik konkursa za idejno rešenje autobuske i železničke stanice, arhitekta Vladimir Lojanica,koji je objasnio da će kompleks pokrivati 21 hektar sa ukupnom projektovanom površinom od 180.000 metara kvadratnih.

Svojom fizionomijom arhitekture objekata nastojaće da se uklopi u tradiciju i nasleđe modernizma Novog Beograda, odnosno da na adekvatan način ostavi pečat svog vremena u slici kontinuiteta gradjenja tog dela grada, naveo je on na predstavljanju rešenja u Urbanističkom zavodu Beograda.

Prema rečima direktora Urbanističkog zavoda Beograda Nebojše Stefanovića na konkurs za izradu autobuske i železničke stanice stigla su 54 rešenja iz Srbije, Italije, Bugarske, Nemačke i Velike Britanije koja su morala da ispune saobraćajne, urbanističko-arhitektonske kriterijume, da se uklope u modernističku arhitekturu Novog Beograda, ali i da omogućavaju njegovu faznu realizaciju. "Trudićemo se da, kada finansijska sredstva to dozvole, ovim konkursima animiramo stručnu javnost, odnosno da pozovemo struku pre izrade planskih dokumenata i detaljnije izrade planskih rešenja", rekao je Stefanović.

Možda je jedan od najtežih zadataka konkursa, zaključio je Lojanica, bilo je pronalaženje saobraćajnog rešenja zbog složenosti takvog "razvodnika" različitih vrsta saobraćajnih pešačkih i kolskih kretanja.

Prva nagrada na konkursu pripala je projektnom birou "Tim Proaspekt" arhitekata Milana i Vladimira Lojanice, čije će rešenje, kako se navodi u odluci žirija, biti osnov za izradu urbanističkog plana.

Naime, taj projekat će biti unapredjivan drugonagradjenim rešenjem arhitekte Dragana Vukovića i "Kolubare invest gradnje" d.o.o, kao i sa još četiri otkupljena rešenja.

Gradski menadžer Goran Vesić, koji je sa direktorom Urbanističkog zavoda Nebojšom Stefanovićem prisustvovao predstavljanju rešenja, ocenio je da je izbor dobrog idejnog projekta za izradu autobuske i železničke stanice veoma važan za Beograd, jer će ona biti u funkciji "verovatno decenijama".

On je dodao da će izmeštanjem Beogradske autobuske stanice iz Karadjordjeve ulice, zbog projekta Beograd na vodi, biti izgradjeno još šest manjih autobuskih stanica.

"Time ostvarujemo nešto što ovaj grad pokušava da uradi decenijama. Potrudićemo se i da sve druge vidove saobraćaja na neki način integrišemno i da taj deo grada postane nešto što do sada nije bio", rekao je Vesić.

On je dodao da će u sklopu novog saobraćajnog terminala postojati oko 180.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, kao i da očekuje da će veoma brzo biti pronađene kompanije spremne da investiraju u njihovu izgradnju.

"Dobra strana i prednost ovog rešenja jeste mogućnost da se on fazno gradi, što će verovatno i biti slučaj. U zavisnosti od toga kakve sve investitore budemo imali odlučivaćemo koja faza će da prva da se gradi. Za nas je najvažnije da sami, što pre, izgradimo autobusku stanicu", rekao je Vesić.

Vesti

strana 1 od 9233 idi na stranu