Isti porez mora da plaća dva puta

Beograd -- Kažu da su u životui sigurne dve stvari – smrt i plaćanje poreza. Takvo je iskustvo u Americi bar. Šta kaže naše iskustvo?

Izvor: B92
Podeli

Privatni preduzetnici koji paušalno plaćaju porez, neprijatno su iznenađeni obaveštenjem Poreske uprave da im se nameti za tekuću godinu povećavaju za 100 posto, kao da se povećanje odnosi i za proteklih pola godine, iako su te obaveze već izmirili.

Takvo je iskustvo našeg sagovornika Marka Živkovića.

"Ja odem da regulišem zdravstveno osiguranje u Poreskoj upravi i tu me dočeka poreska inspektorka koja mi kaže da ću u naredne dve nedelje dobiti novo rešenje za 2014. godinu u kojem će porez i svi nameti biti povećani za 100 posto, dakle duplirani, i ne samo to, nego da ću retroaktivno, za period od početka godine da platim još jednom praktično, sve što sam platio i da imam veliki dug prema državi, iako sam uredno izmirio sve obaveze prema državi", kaže Marko Živković iz fabrike Ideja

Odgovor smo tražili od Poreske uprave. Stigao je saopštenjem, u kojem se, između ostalog navodi:

"Polazna osnovica za utvrđivanje visine paušalnog prihoda po grupama određuje se u odnosu na prosečnu mesečnu zaradu u Republici... Kada je prosečna mesečna zarada ostvarena u gradu, odnosno opštini gde je sedište radnje preduzetnika, manja ili veća za više od 10 odsto od prosečne mesečne zarade ostvarene u Republici, polazna osnovica za utvrđivanje paušalnog prihoda osređuje se prema proseku ostvarenom u tom gradu ili opštini".

Marku Živkoviću, ipak, ostaje nejasno kako povećanje od 10 ili 15 posto napravi duplo veću poresku obavezu.

"Mene samo zanima kako je moguće planirati i razvijati posao u državi u kojoj se na pola godine menjaju pravila i praktično nameti duplo povećavaju. Moj utisak je da se takvim merama ljudi koji pošteno rade svoj posao bukvalno guraju u sivu zonu i izbacuju iz nekih legalnih tokova", kaže Živković.

Obrazloženje Poreske uprave svodi se na to da je porez paušalcima dupliran jer prosečno zarađujemo više nego u godini ranije, ali i zbog toga što je za tu kategoriju preduzetnika, od ove godine, povećan procenat koji se od zarade naplaćuje kao porez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu