SISU kamioni iz FAP-a na jesen

Vlada Srbije i finska kompanija SISU potpisali su Memorandum o razumevanju, pa bi proizvodnja kamiona u FAP-u mogla da počne u septembru.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.05.2014.

11:58

Default images

Potpisivanju Memoranduma, koji su u ime Vlade Srbije potpisali ministar privrede Dušan Vujović i vlasnik i direktor kompanije SISU Timo Korhonen, a taj dokument predviđa da ugovor bude potpisan u avgustu.

SISU auto trebalo bi da preuzme deo imovine FAP-a gde će pokrenuti proizvodnju novih kamiona i delova za kamione, predviđeno je danas potpisanim Memorandumom o saradnji te dve kompanije.
Foto: Tanjug
Korhonen je rekao da je u poslednjih nekoliko meseci tri puta bio u Priboju, da je bilo puno posla oko pravljenja biznis plana, ali da se danas zna da postoje mogućnosti za pokretanja proizvodnje i da je zato i potpisan ovaj Memorandum.

"Cilj je da do kraja avgusta potpišemo ugovor", rekao je Korhonen i naglasio da je najvažnija stvar koju je u Priboju video vredni radnici koji imaju kompetencije i da smatra da zajedno sa znanjem koje ima Finska, može da se napravi profitabilan posao. Ministrar Dušan Vujović je rekao da je ovo prilika da FAP bude simbol za kamione, kao što je nekada i bio i da najmanje 600 ljudi pokaže šta zna i ume.

Šta predviđa Memorandum?

Predviđeno je da Vlada Srbije podrži investiciju Sisu auta u Priboju. Plan te kompanije je da u Srbiji osnuje kompaniju za proizvodnju, prodaju i razvoj teških komercijalnih vozila i komponenti.

U cilju realizacije investicionog projekta, investitor namerava da kupi deo imovine i opreme FAP-a. Plan finske kompanije je da u Priboju razvije novi kapacitet za proizvodnju vozila, koji će podrazumevati osavremenjivanje proizvoda i sistema upravljanja proizvodnjom.

"SISU Auto" planira i da se u ovom poslu osloni na stručnost i motivisanost radnika FAP-a, kao i na svoje marketinško, upravljačko i tehnološko znanje. Krajnji cilj je stvaranje modernog, efikasnog i konkurentnog proizvodnog pogona i obezbedjivanja održive industrijske zaposlenosti u Priboju.
Foto: Tanjug
Vlada je ovim Memorandumom izrazila spremnost da u okviru svojih nadležnosti i u skladu sa važećim propisima obezbedi finansijsku i administrativnu podršku za realizaciju Investicionog projekta. Imovina koja će biti predmet transakcije biće ponudjena na prodaju putem javnog i transparentnog postupka u skladu sa važećim zakonima Republike Srbije, precizirano je u saopštenju.
Foto: Tanjug
Nakon višegodišnjih problema u poslovanju FAP-a, Vlada je u novembru prošle godine osnovala Radnu grupu za pronalaženje održivog rešenja. Prema svim analizama, tržište Evrope je prezasićeno, a proizvođači kamiona imaju višak proizvodnih kapaciteta, navodi se u saopštenju.
Foto: Tanjug
Jedinu šansu za opstanak na tržištu imaju vodeće kompanije koje proizvode serije daleko veće od onoga što je FAP proizvodio na vrhuncu svog poslovanja. Stoga je Radna grupa zaključila da jedina šansa za opstanak proizvodnje kamiona u Priboju leži u visoko specijalizovanim, ali malim serijama, odnosno u skupljim kamionima sa specijalnom šasijom i vanstandardnom nadgradnjom.

Najvažnije od svega je da će Priboj ovim poslom dobiti stabilnu ekonomsku perspektivu koja ne zavisi od državne pomoći. Srbija ovim povećava svoje prisustvo na svetskoj mapi automobilske industrije kao država u kojoj se proizvode automobili FIAT, autobusi Ikarbus-Mercedes i teški kamioni "SISU Auto",

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: