Niš gradi 8.000 jeftinih stanova

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kaže da će se narednih godina u Nišu sagraditi više od 700.000 kvadratnih metara stambenog prostora:

Srbija

Izvor: Politika

Utorak, 27.05.2014.

09:48

Default images

"Već smo pokrenuli proceduru za realizaciju projekta izgradnje jeftinih stanova koja će se voditi u celoj našoj republici i u našem gradu. Posedujemo čak 15 povoljnih i slobodnih građevinskih lokacija u vlasništvu grada koje se nalaze na periferiji, koje imaju saobraćajnu i drugu komunikaciju sa centralnim delovima Niša", kaže Perišić.

Kako navodi, ove lokacije veoma brzo mogu da budu kompletno opremljene infrastrukturom. "Verujem da ćemo brzo i početi i na oko 14,5 hektara površine uspeti da sagradimo verovatno i preko 700.000 kvadrata stambenog prostora", rekao je gradonačelnik, piše Politika.

Prema rečima Zorana Perišića, izgradnja jeftinih stanova u Srbiji najpre je predviđena u Beogradu, Novom Sadu i Nišu:

"Na niškom području u planu je izgradnja stambenih objekata od četiri, pet ili šest spratova. U planu je izgradnja veoma kvalitetnih stanova sa hidro i termo izolacijom, kakva se primenjuje u razvijenim evropskim i zemljama širom sveta", kaže perišić.

"Budući da će prosečna veličina novosagrađenih stanova biti oko 90 kvadratnih metara, realno je očekivati da ćemo sagraditi između pet i deset hiljada stanova, najrealnije oko 8.000 novih stambenih jedinica. Što je najbitnije, cena neće biti velika i kvadratni metar novih stanova koštaće od 350 do 400 evra. Otplata će biti na period od 20 godina, što znači da će biti omogućeno da mnogi koji to do sada nisu uspeli reše pitanje krova nad glavom", navodi niški gradonačelnik.

Realizacija projekta izgradnje jeftinih stanova koji je usvojila Vlada Srbije, ističe gradonačelnik Niša, omogućiće oživljavanje građevinske industrije na jugu Srbije, koja je ne baš tako davno brojala više od deset hiljada zaposlenih. Istovremeno se očekuje da se „probude” i ostale privredne grane u Nišu i okolnim gradovima, što bi znatno doprinelo privrednom oporavku ovog dela naše zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: