Prvi srpski JAK u oktobru

Kragujevac -- Zastava kamioni i kineski JAK bi, prema poslednjim informacijama iz kragujevačke fabrike, trebalo da potpišu ugovor o saradnji sredinom juna u Kini.

Izvor: Danas
Podeli

Potpisivanju ugovora prethodiće odlazak grupe stručnjaka i radnika Zastave kamiona u sedište JAK-a, u gradu Anži, gde će se obučavati za sklapanje i proizvodnju kineskih teretnih vozila.

Podsetimo da su Grupa Zastava vozila i kompanija JAK u martu u Ministarstvu privrede verifikovali memorandum o razumevanju, kojim je predviđeno potpisivanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koji treba da bude realizovan u tri faze.

Menadžment Zastave kamiona nastojaće da i nakon početka sklapanja kineskih teretnjaka u Kragujevcu, barem u prvim fazama saradnje sa JAK-om, nastave sa proizvodnjom sopstvenih lakih kamiona i vojnih vozila, čiji su prototipovi napravljeni još pre nekoliko godina. U Zastavi dodaju da bi želeli da u pregovorima sa JAK-om, državnom kompanijom i najvećim proizvođačem terenskih i teretnih vozila u Kini, imaju veću podršku Vlade Srbije.

U prvoj fazi sklapaće se u Zastavi jedan od lakih JAK-ovih kamiona, najverovatnije N75, najnižeg nivoa rastavljenosti. Potom će se u drugoj povećavati učešće Zastave i potencijalnih domaćih dobavljača u sklapanju kineskih vozila, dok je u trećoj predviđeno formiranje zajedničke kompanije, sa sedištem u Kragujevcu.

Načelni dogovor dveju strana potvrđen je krajem aprila, kad je delegacija Zastavinih stručnjaka boravila u jednonedeljnoj poseti sedištu kompanije JAK.

Kineska vozila proizvedena u Zastavi, prema dogovoru sa menadžmentom JAK-a, pored domaćih biće ponuđena i kupcima u zemljama severne Afrike, Bliskog istoka, CEFTA sporazuma, kao i Evropske unije, s obzirom na to da se u njih ugrađuju motori koji zadovoljavaju evropske ekološke standarde.

U poslovodstvu Zastave kamiona tvrde da pregovori sa Kinezima teku prema planu, i da je realno očekivati da prva serija kineskih vozila iz pogona kragujevačke firme izađe početkom poslednjeg ovogodišnjeg kvartala, najverovatnije 2. oktobra kada „kamiondžije“ obeležavaju dan fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu