Prepucavanje EPS i EFT oko cene

Direktor Elektroprivrede Aleksandar Obradović demantovao je da je kompanija EFT ponudila struju od 34, 5 evra. EFT tvrdi da ima dokaze da tu cenu jeste ponudio.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2014.

16:36

Default images

''Odgovorno tvrdim, i danas sam kontaktirao kolege iz Direkcije za trgovinu strujom, i ta informacija da nam je bila ponuđena cena od 34,5 evra od strane EFT-a nije tačna," rekao je Obradović, novinarima tokom obilaska Termoelektrane "Nikola Tesla A" u Obrenovcu.

On je rekao da, na osnovu saopstenja EFT-a, ne vidi da ta kompanija osporava da je nudila EPS-u struju po ceni od 80 evra po megavat satu.

"Ako su imali cenu od 34,5 evra, zašto su nam nudili od 80 evra?" zapitao je Obradović.

On je je napomenuo da je situacija sa kojom se suočava EPS mnogo ozbiljna i da ne želi da se bavi jednom "trejding kompanijom".

Nakon što je EFT-a kao domaći trgovac električnom energijom pomenuta u medijima da je u situaciji, kada je Srbija pogođena katastrofalnim poplavama, nudila struju po značajno višoj ceni od drugih, ta kompanija danas je saopštila da oni "nikada nisu bili monopolitisti i da EFT nije, niti je ikada bila u poziciji da svoje kupce ucenjuje cenom struje."

EFT-a u saopštenju priznaje da je njihov dežurni trgovac prošlog petka EPS-u ponudio cenu od 80 evra za neplansku nabavku energije koju je trebalo isporučiti sutradan, jer "u tom trenutku nismo imali jeftinije izvore struje".

"Međutim, tačno je i da smo istog tog dana, u petak... na zahtev EPS-a ponudili energiju za dolazeći vikend po ceni od 34,5 evra. Ovu ponudu EPS je odbio", navodi se u saopštenju EFT-a.

EFT tvrdi da ima dokaze da tu cenu jeste ponudio

"Povodom izjave v.d. direktora EPS-a da naša kompanija nije ponudila EPS-u struju po ceni od 34,5 evra po megavat satu u petak 16. maja ove godine, u jutarnjim satima, napominjemo da EFT ima dokaze da tu cenu jeste ponudio – budući da se svi naši razgovori među trgovcima rutinski snimaju", saopšteno je iz EFT-a.

Kako ističu u kompaniji, snimanje telefonskih razgovora između trgovaca predstavlja uobičajenu međunarodnu poslovnu praksu u svim ozbiljnim trgovačkim kompanijama. U tim razgovorima, usmeno se traže i daju ponude, snimljeni razgovori, kao trag i dokaz o tome, ostaju u evidenciji kompanije.

EFT napominje da sve svoje partnere, uključujući i EPS, redovno obaveštava, u pisanoj formi, o tome da se telefonski razgovori snimaju, a to prema svojim partnerima čini i EPS.

"EFT je cenu od 80 evra ponudio uveče, i u potpuno drugačijem režimu trgovine. Drugim rečima, na raspolaganju više nismo imali energiju po jutarnjoj ceni od 34,5 evra, koju smo u toku prepodneva mogli da kupimo na različitim berzama", kažu iz EFT-a.

U nastavku su trasnkripti razgovora koje je dostavio EFT.

16.05.2014.

8.55h

EFT: Vidi ovako, ajde zapiši ove moje prve ponude: za vikend, stavi vikend kao ceo profil, 50 MW 34,5, subota-nedelja, i ponedeljak stavi 43, isto za 50 MW.

EPS: To daje prosek...

EFT: Pravo da ti kažem, nisam računao. 34 i po , 34 i po i 43... To ti je prosek 37,33.

EPS: 37,33, dobro, EFT…

EFT: Sve je 50 MW.

EPS: Čekaj, tu piše negde tri dana, imam i 2 evra, 3 evra bolje ponude - EFT, 50 MW, 37,3. OK čujemo se. Intraday nemaš… sutra vrh nemaš…

EFT: Ne, vršne sate nemam.

EPS: OK, čujemo se.

16.05.2014.

9.17h

EFT: E, samo da vidim, je l' ćete nešto da kupujete, šta ste odlučili?

EPS: Ne, ne to je skupo.

EFT: Dobro. Na kom si nivou kupovao?
EPS: Dva evra ispod.

EFT: Dva evra ispod ovog mog? Sva tri dana?

EPS: Sva tri dana.

EFT: Dobro.

EPS: U stvari nije dva evra. Evro. Od svih pomalo, malo Bugari, malo ovo, malo ono.

EFT: Važi, ok, ćao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: