Godinu dana da se isuši kop Tamnava

Beograd -- Direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić izjavio je da proizvodnja uglja u tom basenu još nije počela.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je objasnio da će najveći problem biti osposobljavanje kopa Tamnava zapadno polje, za šta će biti potrebno čak godinu dana.

"Tamnava zapad je pretvorena u veštačko jezero i nama će, da bi se ta voda ispumpala, uz svu pomoć, trebati oko godinu dana", rekao je Grgić RTS-u.

Voda će, međutim, iz kopa Veliki Crljeni biti ispumpana za dva meseca, nakon čega će biti osposobljena oprema i uspostavljena proizvodnja.

Vađenje uglja na ostalim kopovima, prema njegovim rečima, još nije počelo, a do subote bi trebalo da budu osposobljeni takozvani BTS sistemi na poljima A i B, koji će davati 20.000 tona na dan, što je dovoljno za početak proizvodnje.

Termoelektrana Nikola Tesla A trenutno ne radi zbog nemogućnosti dostavljanja uglja, dok Nikola Tesla B radi sa malim kapacitetom, jer je otežan utovar lagerovanog uglja.

Grčić je objasnio da u Kolubari ima oko milion tona deponovanog uglja na zalihama, što je dovoljno za prevazilaženje perioda do uspostavljanja ponovne proizvodnje uglja, međutim padavine su onesposobile sisteme za utovar, tako da će biti potrebno izvesno vreme da se oni osposobe.

Vesti

strana 1 od 417 idi na stranu