Kako da se oporavimo od ovoga/FOTO

Obilna kiša i poplave koje su zadesile Srbiju nisu samo odnele ljudske živote i napravile veliku štetu, već su nanele i nesagledive posledice poljoprivredi.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 15.05.2014.

15:32

Default images

Srbija, čiji bruto domaći proizvod prilično zavisi od rodne godine, verovatno će posle ovakve nepogode morati da revidira procene o rastu BDP-a, koji je NBS juče procenila na jedan odsto.

Agroekonomski stručnjak Milan Prostran izjavio je da je u ovom trenutku teško dati finansijsku procenu štete koju poplave nanose usevima, ali je sigurno da će se meriti milionima evra.
Foto: Tanjug
Prostran je rekao da je sigurno da će biti štete na voću, povrću, kukuruzu i pšenici, ali i istakao da domaći bilansi nisu ugroženi i da će biti dovoljno hrane za domaće tržište.

Ugroženi, međutim, mogu biti izvozni bilansi, jer će doći do smanjenja proizvodnje voća, koga godišnje na strana tržišta plasiramo za 500 miliona dolara, upozorio je Prostran.
Foto: Tanjug
Nesporno je da će deo biljnih kultura koje su posejane u slivovima reka Kolubare, Drine, Zapadne, Južne i centralne Morave, pretrpeti velike štete, kazao je Prostran, napominjući da su količine padavina manje u Vojvodini i da se na tom području usevi za sada bolje nose sa vlagom.

Prema njegovim rečima, neki poljoprivrednici u područjima centralne i zapadne Srbije moraće, ako budu imali ekonomske moći, da i po treći put seju iste njive. Prostran je predložio da proizvođači seju rane vrste povrća i rane hibride kukuruza FAO grupe 200 i 300.
Foto: Tanjug
Da će zasejavanje njiva biti potrebno i treći put nagovestila je i ministarka poljoprivrede i životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je kazala da će država nastojati da pomogne svim poljoprivrednicima koji pretrpe štetu od poplava.
Foto: Tanjug
Na fotografijama se vide potopljeni plastenici u naselju Veliko Selo u opštini Palilula, na kojima se vidi da su potpuno u vodi i da je sve zasejano progutala vodena stihija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: