Šta je Mišković predložio Vučiću?

Beograd -- Sastanku premijera Srbije Aleksandra Vučića sa privrednicima juče je prisustvovao i Miroslav Mišković vlasnik Delta holdinga.

Izvor: B92
Podeli

Vučić je rekao da je čuo Miškovićeve predloge koji se tiču pojloprivrede i koji su, kako je naveo, bili smisleni.

"Predsedniče vlade, poštovane dame i gospodo…Danas želim da govorim o najvećem problemu u srpskoj privredi, a to je zapošljavanje. Zadržaću se na dve glavne oblasti – na poljoprivredi i na građevinarstvu. Poljopriveda je sigurno grana u kojoj imamo najveće šanse da povećamo zaposlenost, ali ona je istovremeno i najveći problem Srbije. Šansa je u tome što naš agrar ima visok potencijal, a problem je što je poljoprivreda, ovakva kakva je danas – u lošijem stanju od industrije. Radnik u Kraljevu, Šapcu, Zrenjaninu… ima platu koja nije velika, 300 ili 350 evra, ali seljak – ako obrađuje od 5 do 10 hektara – ne može da zaradi ni tu platu", ovim rečima je započeo svoje obraćanje Miroslav Mišković.

Vučić je rekao i da je na sastanku s domaćim privrednicima, čuo i predloge vlasnika Delta holdinga Mirosvala Miškovića, koji se tiču pojloprivrede i koji su, kako je naveo, bili smisleni, a njegovo učešće na tom sastanku premijer je ponovo objasnio činjenicom da su dve Mišklvićeve kompanije među 200 najveći poreskih platiša. "Zakon je jedno, sudovi drugo. Ne mogu da pozivam nekoga koga volim ili ne volim, pozivam onoga ko plaća poreze državi Srbiji. Čuo sam njegove predloge koji su bili smisleni", izjavio je Vučić.

Mišković smatra da Srbija ima ograničene površine obradive zemlje te bi zbog toga država u ovom trenutku treblo da usvoji plan: koje kulture i na kojim površinama treba da budu uzgajane. Država ne može proizvođaču da nametne koju će kulturu da uzgaja. Ali kroz svoju agrarnu politiku itekako može da utiče i da stimuliše uzgoj određenih kultura, rekao je Mišković.

"Na primer: na parcelama koje se daju u zakup (750.000 ha, od kojih se 250.000 daje u zakup), država može da definiše visinu zakupa prema kulturama koje su zasejane. Te parcele su državne i država time sprovodi svoju agrarnu politiku, stimulišući proizvodnju kultura prema toj politici".

Kao meru za povećanje zaposlenosti u ovoj grani Mišković nudi dva pravca razvoja poljoprivrede - to su voćarstvo i povrtarstvo.

Mišković smatra da proizvodnjom treba, pre svega, da se bave individualni poljoprivredni proizvođači, porodična i manja gazdinstva. Velike kompanije, kako je objasnio, treba da budu organizatori proizvodnje ali tako da obezbeđuju poljoprivrednicima sadnice vrhunskog kvaliteta, tehnologiju rada i petnaestogodišnji ugovor o otkupu.

" A ovaj ugovor pruža mogućnost kreditiranja od strane banaka uz direktne ili indirektne subvencije od strane države. Na ovakav način, 1 ha obezbeđuje dobit od 12.000 – 15.000 evra godišnje. Ali, da bi se do ove dobiti došlo, početna investicija iznosi oko 25.000 evra po hektaru. Dakle, investicije u poljoprivredi su ključna stvar i ja sam slobodan da kažem značajnije nego u industriji, posebno imajući u vidu da u poslednjih 20 godina ovih investicija u Srbiji nije ni bilo", rekao je on.

Mišković je predložio da u oblasti izgradnje privrednici dobiju iste onakve uslove kakve imaju investitori u Sloveniji i Hrvatskoj.

"Dajte nam mogućnost da gradimo sa istom dokumentacijom koja je potrebna u ovim zemljama".

strana 1 od 417 idi na stranu