Platni razredi od jeseni

U javnoj upravi biće uvedeni platni razredi kako bi svi koji rade za državu na istom poslu s istim kavalifikacijama, zarađivali isto, kažu u Vladi.

Srbija

Izvor: RTS

Sreda, 30.04.2014.

21:59

Default images

Uvođenje platnih razreda je dobra mera koja bi uz pravičniju podelu zarada morala da donese i ušede u državnoj kasi, kažu stručnjaci.

Zato, plate nikako ne treba izjednačavati sa najvišim koje se trenutno isplaćuju za određene poslove.

Javni sektor je nepregledna šuma, kaže potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, koja će tu šumu morati da raskrči da bi se videlo ko, gde i koliko zarađuje.

"Postoji cela neka šuma različitih naknada, osnovica. Mi smo preuzeli sistem iz vremena samoupravljanja koji je služio ideološkoj svrsi i svi smo ga tada lepo razumeli i već 20 godina sa njim se igramo da bi sakrili ko koliko zarađuje", kaže Udovički.

Ministar finansija Lazar Krstić dodao je da postoje 72 dodatka na platu koji su najrazličitije prirode.

Obećavaju, od jeseni će biti drugačije - isti rad u bilo kojoj državnoj instituciji biće plaćen isto.

"Sada imate tu neverovantu pojavu da u jednoj agenciji, recimo kao vozač, možete da zarađujete tri ili četri puta više nego kao vozač u ministarstvu", rekla je Udovički.

O svim platama odlučivaće se na jednom mestu - u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

"Ne može jedan Fond PIO iz opravanih ili neopravdanih razloga sam sebi da podigne plate ili koeficijente a da to nije na bilo koji način usaglašavanje sa ostatkom javnog sektora", kaže ministar Krstić. Pema njegovim rečima poruka svega ovoga jeste da se uvede pravičnost.

Uvođenje platnih razreda Fiskalni savet podržava - kažu to bi uz istu platu za isti rad i kvalifikaciju, moglo da se uštedi i novac u budžetu.

"Taj ekonomski efekat će biti manji. Iskustvo uvođenja platnih razreda rezultiralo je povećanjem zarada i mi tu zamku moramo da izbegnemo kako ne bi izgubili deo ušteda po osnovu smanjenja plata za 10 odsto", kaže Vladimir Vučković iz Fiskalnog saveta.

Zaštitnik prava građana podseća da je on pre gotovo pet godina tražio da se uvedu platni razredi.

"Ja se radujem tom vremenu, kažem da je to vreme davno trebalo da nastupi. U ovom momentu ljudi koji rade u različitim agencijama, javnim preduzećima, ministarstvima, službama, kao da rade za različite države", rekao je zaštitnik građana Saša Janković.

Obećanje da to od jeseni više neće biti isto, moguće je realizovati, kažu stručnjaci i upozoravaju da će najteži deo posla biti utvrđivanje trenutnog stanja. Od sindikata stiže upozorenje da pre uvođenja platnih razreda javni sektor treba stabilizovati da bi se izbegli zastoji u radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: