"Vučić dobro postavio reforme"

Beograd -- Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković ocenio je da je Vučić dobro postavio paket mera preko kojih će biti sprovedene reforme u državi.

Izvor: Tanjug
Podeli

Identifikacija problema u državi, jasno postavljeni ciljevi i rokovi i fiskalna konsolidacija kao prvi kratkoročni cilj, ukazuju da je budući premijer Aleksandar Vučić dobro postavio paket mera preko kojih će biti sprovedene reforme u državi, ocenio Vučković.

"U narednim danima očekujemo da se predložene mere razrađuju i da se vide konkretni planovi, a prva provera biće rebalans budžeta čije je donošenje nagovešteno do kraja juna", rekao je Vučković za Tanjug.

Prema njegovim rečima, kao žarišta problema u kojima se danas nalazimo, Vučić je identifikovao rast plata i penzija kao i probleme preduzeća u državnom vlasništvu, javnih preduzeća i preduzeća u restrukturiranju.

Vučković smatra da je dobra mera i zamena solidarnog poreza za smanjenje plata u javnom sektoru.

"Te plate su previsoke i veliki su trošak budžeta. Dobro je poznato u stručnoj javnosti da postoji utemeljenje za njihovo smanjivanje", rekao je Vučković.

Najavljena izrada platnih razreda koji bi trebalo da regulišu odnose u javnom sektoru, takođe je dobra mera jer, kako kaže Vučković, potrebno je da zaposleni na istom nivou posla imaju približno jednaku zaradu, što sada nije slučaj.

Preispitivanje broja zaposlenih u javnom sektoru ukazuje na mogućnost otpuštanja i dobro je što će pre toga uslediti analize, pa će se onda od novembra sledeće godine preduzimati konkretna otpuštanja u tom sektoru, naveo je on.

Kada su u pitanju penzije, dobro je što će se primeniti parametarske reforme, a neizbežno je i povećanje broja godina za odlazak u penziju, za žene 60 do 63 godine, što je u skladu sa svetskim standardima, smatra on.

Takođe je dobro i to što je nagovešteno kažnjavanje prevremenog odlaska u penziju a nagrađivanje onih koji rade preko starosne granice, smatra Vučković i podseća da je i ta mera deo svetske prakse.

Ostaje otvoreno pitanje, po njegovom mišljenju, smanjenja penzija. Vučić je najavio da se to sada neće desiti, ali su otvorena vrata za analizu ovog pitanja - da se od oktobra preispita stanje u budžetu i eventualno ovaj budžetski trošak smanji, naveo je Vučković.

"Ostali predlozi su na mestu i idu dobrom linijom - to je jačanje privatnog sektora, za šta je potrebno usvajanje reformskih zakona - o stečaju, građevinskim dozvolama, privatizaciji, stranim ulaganjima", istakao je Vučković.

On smatra da je dobro što će se, kada su u pitanju javna preduzeća, ići na privlačenje investitora ili privatizaciju gde god je moguće, jer se pokazalo da je država loš vlasnik i da ma koliko dobre namere imali, dolazi do velikog odliva sredstava preko javnih preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu