Bicikl brži od pruge BG-Budimpešta

Novi Sad -- Pruga Budimpešta-Beograd značajna je i za putnički i teretni saobraćaj, ali sada po brzini može da se takmiči samo sa biciklistima.

Izvor: Beta
Podeli

To je izjavio državni sekretar za spoljne poslove Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je rekao da postojeća pruga duga 374 kilometara trenutno ne omogućava moderan saobraćaj izmedju dve prestonice i potrebno je više od sedam sati za taj put, što se u 21. veku može uporediti samo sa putovanjem biciklima, preneo je danas portal Vojvodina danas (Vajdasag Ma).

Kako je naglasio, Mađarska planira investicije u tu prugu, za koju je rekao da će prema planovima pratiti sadašnji pravac, ali da se razmišlja i o tome da se u prugu uključi i Segedin.

Dodao je da će se tokom realizacije te investicije ipak voditi računa da bude izabran najkraći put, jer je pruga značajna kao tranzitni pravac za robu iz istočne Kine, koja iz grčkih luka treba da bude prevezena u Zapadnu Evropu.

Generalni direktori Mađarske državne železnice (MAV) i Železnica Srbije potpisali su u maju prošle godine izjavu o namerama da će između dve prestonice izgraditi elektrifikovanu prugu sa dva koloseka za maksimalne brzine od 160 kilometara na sat.

Time će vreme putovanja između Beograda i Budimpešte biti skraćeno na tri sata.

O saradnji u cilju rekonstrukcije ove pruge sporazum su postigli i visoki predstavnici Kine, Mađarske i Srbije tokom razgovora na samitu zemalja Srednje-istočne Evrope i Kine.

Srbija

Platni razredi od jeseni

Beograd -- U javnoj upravi biće uvedeni platni razredi kako bi svi koji rade za državu na istom poslu s istim kavalifikacijama, zarađivali isto, kažu u Vladi.

Srbija sreda 30.04. 21:59 Komentara: 27
strana 1 od 400 idi na stranu