Ilić: Zaposlićemo 50.000 radnika

Beograd -- Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić tvrdi da bi na projektima energetske efikasnosti u Srbiji moglo da bude angažovano do 50.000 radnika.

Izvor: Tanjug
Podeli

Za domaće građevinarstvo velike mogućnosti se otvaraju na projektima energetske efikasnosti i urbane regeneracije gradova za šta Svetska banka nudi povoljan zajam od 100 miliona dolara, gde bi moglo da se zaposli od 30.000 do 50.000 radnika, izjavio je Ilić agenciji Tanjug.

Prema njegovim rečima, urbana regeneracija stanova je jeftinija i do 30 odsto nego izgradnja novih zgrada od temelja.

Ilić je ukazao da se Beograd sve više širi izgradnjom novih objekata "i uskoro će doći do Inđije", a ima puno starih i napuštenih objekata na Dorćolu, Voždovcu, Rakovici i staroj Karaburmi gde se može uraditi regeneracija napuštenih starih zgrada.

Tu je zemljište kompletno infrastrukturno opremljeno i neće biti potrebno veliko ulaganje za izgradnju stanova, objasnio je Ilić i naveo da cena materijala i radne snage u izgradnji stanova u Beogradu iznosi 400 evra po kvadratnom metru, a sve ostalo su razni porezi, doprinosi i profit firmi, tako da cena po kvadratu novog stana dostiže i do 2.000 evra, što je neopravdano.

Da bi građevinarstvo u Srbiji oživelo potrebno je doneti nove zakone, obezbediti jeftinije kredite i veće podsticaje države, a domaće firme treba da se ujedine u konzorcijume da bi mogle da konkurišu za projekte u inostranstvu i u našoj zemlji, čija je realizacija već najavljena, objasnio je Ilić.

Šansa za domaće građevinare je projekat "Beograd na vodi", što je prepoznao i kandidat za budućeg premijera Aleksandar Vučić i želi da forsira domaća građevinska i druga preduzeća, rekao je Ilić.

Ministar građevinarstva se saglasio da mora da poraste kupovna moć stanovništva i da se osnuje banka sa domaćim kapitalom iz državnih depozita, koja će odobravati jeftine kredite za građevinare, a ne sa zelenaškim kamatama, pogotovo u vreme krize.

Ta banka bi mogla da pomogne našim građevinarima za dobijanje poslova u inostranstvu, tako što bi im obezbedila preko potrebne bankarske garancije, pojasnio je Ilić i izrazio zadovoljstvo što su neke građevinske firme "stale na svoje noge", ali treba i druge firme pomoći da ojačaju.

Ilić je predočio da je jedna od kočnica za oporavak domaćeg građevinarstva sprovođenje stečaja firmi, jer mnogima zbog toga stoji zarobljena mehanizacija i oprema, kao i pod nadzorom Suda za organizovani kriminal. To hitno treba rešiti, da se građevinske firme "stave na noge", a ne da stečaj u pojedinim firmama traje i do 10 godina, pri čemu oprema i mašine propadaju.

Domaćem građevinarstvu treba obezbediti podsticaje iz budžeta, jer sadašnja sredstva od 1,4 miliona evra su veoma mala i sa tim se ne može puno uraditi, smatra Ilić.

Prema njegovim rečima, naši građevinari bi trebalo da se organizuju u konzorcijume da bi bili jači u nastupu na tržištu, a treba rešiti i međusobna dugovanja i dugovanja države prema njima.

Jadan od propisa koji treba da donese boljitak domaćem građevinarstvu je i Zakon o planiranju i izgradnji, koji je usvojen na vladi i može odmah da uđe u skupštinsku proceduru, čim ona bude konstituisana, rekao je Ilić.

Taj zakon treba da ubrza izdavanje građevinskih dozvola, "probudi" administraciju, tako da niko više ne može da drži neizdate dozvole za gradnju u fioci, naglasio je Ilić i podsetio da prema tom zakonu resorno Ministarstvo ima pravo da po skraćenom postupku dodeli dozvolu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 400 idi na stranu