Viz er: Diskriminisani smo

Avio-kompanija Viz er aerodromske troškove u Beogradu mora da plaća 31 evro po putniku, a Er Srbija 14 evra manje, kaže Džon Stivenson, potpredsednik Viz era.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 03.04.2014.

15:53

Default images

Stivenson je juče najavio da će ova najveća niskotarifna avio-kompanija u centralnoj i istočnoj Evropi prepoloviti svoje kapacitete u Beogradu zbog porasta aerodromskih troškova.

Izvršni potpredsednik Viz era rekao je Tanjugu da se nova šema plaćanja za Viz er primenjuje od 1. aprila, i da ta avio-kompanija treba da plaća 31 evro po putniku, a Er Srbija 14 evra manje.

On je kazao da će Viz er nastaviti da održava 10 linija iz Beograda, kao i da će na njima biti smanjen broj letova i cena karata povećana između pet do 10 odsto.

Stivenson je kazao da su aerodromski troškovi za Viz er porasli 40 odsto, čime je "beogradski aerodrom postao najskuplji u Viz erovoj mreži letova i jedan od najskupljih u Evropi".

U Viz eru kažu da je srpska vlada donela odluku da zaštiti i podstiče Er Srbiju, ali da ta mađarska avio-kompanija ipak neće napustiti srpsko tržište.

Stivenson je kazao da će Viz er ponovo vrattii svoje kapacitete u Beograd ako se aerodromski troškovi vrate na stari nivo.

Na pitanje novinara da li je tačno da je Viz er u protekle tri godine imao privilegovan položaj na srpskom tržištu i zahvaljujući popustima na beogradskom aerodromu prihodovao 5,4 miliona evra, Stivenson je kazao da "Viz er ne bi ni bio u Srbiji da nije bilo tih podsticaja".

Država nema veze sa odlukom Viz era

Vlada Srbije i Ministarstvo saobraćaja ne utiču na formiranje cena aerodromskih usluga, jer je to deo poslovne politike aerodroma, objavilo je danas to ministarstvo.

Ministarstvo saobraćaja Srbije navelo je da su cene deo ugovornog odnosa između avio-prevoznika i aerodroma.

Podseća se i da je Vlada Srbije 30. decembra 2013. usvojila smernice razvoja vazduhoplovnog tržišta kroz stimulacije u plaćanju aerodromskih naknada. Tim dokumentom su precizirani kriterijumi po kojima aerodrom može da odobri popust avio-kompanijama za otvaranje novih linija i po osnovu ostvarenog prometa.

Ističe se i da su Ministarstvo saobraćaja i Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije odobrili sve zahteve i izdali dozvole avio-kompaniji Viz er za tražene destinacije.

Viz er je najavio da će od 6. maja iz Beograda ukinuti linije za Oslo i Brisel i smanjiti broja letova ka drugim odredištima zato što su aerodromski troškovi za 40 odsto povećani i beogradski aerodrom "Nikola Tesla" je postao najskuplji u mreži letova te kompanije.

Najavljeno je i da će Viz er jedan, od dva aviona "erbas A320", koje je držao u Beogradu, prebaciti u letonsku prestonicu Rigu, u kojoj aerodromski cenovnik ne štiti avio-kompanije sa skupljim tarifama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: